Länets kulturfrågor är nu åter på banan

Huvudansvaret för kulturen i länet flyttades för ett tag sedan från landstinget till Regionförbundet. Samtidigt är det fortfarande landstinget som hanterar verksamhetsbidrag till kulturföreningar (liksom till andra föreningar).

Regionförbundet har krävt lite tid för att formera sig organisatoriskt och i skarven mellan två organisationer har det blivit otydligt vem det är som har ansvaret i vissa frågor. Det har även rått en viss osäkerhet från både landstinget och från kommunerna i länet om vad som händer med kulturfrågorna framåt.

Igår hade Regionförbundet tagit initiativ till en träff med kulturpolitiker från både landsting och kommunerna för att starta upp ett närmre samarbete.

Träffen var väldigt bra och samtalen utmynnade i ett par konkreta förslag och en del medskick. Det var skönt att få klartecken om att det nu finns en kulturpolitisk samtalspart på Regionförbundet. Det är bland annat Erik Johansson (fp) och Anna Eriksson (s) som blir ansvariga politiker för området den ”Attraktiva regionen”.

Det finns nu även en ansvarig tjänsteman på plats som kan hålla ihop arbetet. Regionförbundet kommer att fortsätta utveckla arenor för möte och disussion, både för politiker, tjänstemän och utövare.

Från träffen skickades det med en önskan om att Regionförbundet ska arbeta fram en länsövergripande kulturstrategi i nära samarbete med sina olika medlemmar och andra intressenter.

Det blev dessutom en del diskussioner och medskick kring de omdebatterade kulturkonsulenterna. Diskussionen kändes både givande och kreativ, och Regionförbundets styrelse får nu med sig olika synpunkter och farhågor innan de fattar beslut.

Jag har ganska färsk erfarenhet av att vara politiker med ansvar för kulturfrågor och för mig var det väldigt givande att träffa andra kulturpolitiker i länet och att fritt diskutera framtidsfrågor och konkreta dilemman att lösa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s