Öppen process om gemensamma pengar?

Nu kommer snart arbetet med budget 2008 presenteras, både i kommunen och i landstinget.

Budgeten är årets viktigaste politiska dokument. Det är där man prioriterar vad som behöver utvecklas och det är där man avsätter pengar för att kunna genomföra verksamhet.

Som politiker är det ett privilegium att få vara så involverad i en budgetprocess att man faktiskt förstår alla delar i den. 

I demokratins anda borde många fler, både politiker och medborgare, förstå kommunens och/eller landstingets budget utan och innan. Eftersom jag numer arbetar heltid med politik är jag också en av dem som haft stor insyn i socialdemokraternas budgetarbete.

Det är när man förstår som det också är lättare att kritiskt ifrågasätta och påverka vad våra gemensamma skattepengar ska gå till. Det är inte jättesvårt, men det kräver lite tid och lite pill.

Budgetarbetet är politikernas viktigaste arbetsredskap. I demokratins anda är det därför viktigt att få många delaktiga i samtalen om vad som verkligen behöver utvecklas. Jag känner att vi internt inom socialdemokraterna tagit ett litet steg i rätt riktning, även om det är många steg kvar.

Fast kanske tycker jag att vi pratat om prioriteringar och viktiga utvecklingsområden på ett mer öppet sätt, helt enkelt därför att jag själv har mer insyn och inflytande i processen än tidigare.

Den budget som den nya majoriteten i Örebro lägger, har jag ju mer frågetecken kring. En del poster lyfter frågetecken – tex varför ökar högerkoalitionen de centrala potterna med över hundra miljoner, samtidigt som överskottsmålet ökar rejält? 

Pengarna hamnar centralt istället för att fördelas till driftsnämnderna, vilket innebär att det görs besparingar ute i driftsnämnderna som slår hårt mot dem som den gemensamma välfärden borde värna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s