Sekter får skattemedel för att undervisa skolbarn

Nu kan plymouthbröderna starta friskola i Sverige och få bidrag av våra gemensamma skattemedel.

På Wikipedia kan man läsa att bröderna upprätthåller äktenskapets okränkbarhet och är igenkända för deras fundamentalt kristna tro på bibeln och stora överlämnelse till principen ”avskiljdhet från ondska” som den enda grund för gemenskap med varandra. I detta ingår att avhålla sig från värdsliga ting som television, radio, tidningar, underhållning och fiktion men även hålla minimal kontakt med omvärlden.

Plymouthbröderna värderar familjelivet mycket högt. De som väljer att lämna rörelsen blir ofta utfrysta och fram till nyligen var det svårt för den som lämnade att fortsätta leva med sin släkt och sina vänner då utanförskapet även innefattade ett förbud att leva, arbeta och tala med den som lämnat. Då många i samfundet även arbetar i företag med nära och ofta direkt anknytning till plymouthbröderna, så innebär det ofta att man även får sluta sitt arbete då man lämnar samfundet.

Skolverket sade tydligen nej tidigare eftersom man ansåg att församlingens slutenhet inte gick att förena med skolans mål och värdegrund. Länsrätten har nu ändrat utlåtandet eftersom skolan lovat att följa gällande läroplan och att skolan ska vara öppen för alla.

Baha, säger jag. Jag har svårt att se hur några politiska eller religiösa friskolor överenstämmer med skolverkets mål och värdegrund.

Hur ska de barn vars föräldrar tillhör plymouth och dessutom går i en skola med andra barn vars föräldrar tillhör plymouth någonsin få en chans att möta människor med en annan syn på tillvaron och få åtminstonde en teoretisk möjlighet att ta ställning till andra värden?

Annonser

9 responses to “Sekter får skattemedel för att undervisa skolbarn

 1. ”Hur ska de barn vars föräldrar tillhör playmouth och dessutom går i en skola med andra barn vars föräldrar tillhör playmouth någonsin få en chans att möta människor med en annan syn på tillvaron och få åtminstonde en teoretisk möjlighet att ta ställning till andra värden?”

  Hur ska de barn vars föräldrar tillhör det ”vanliga” svenska ateistiska socialistiska samhället någonsin få en chans att möta människor med en annan syn på tillvaron och få åtminstonde en teoretisk möjlighet att ta ställning till andra värden? Jag fick en annan syn efter att ha flyttat utomlands, men när jag kommer tillbaka till Sverige på besök ser jag bara samma inskränkta och skeva världsbild som jag växte upp med. Inte kan man säga att barnen i kommunala skolor har mer möjlighet att ta ställning till någon alternativ världsbild än de i en friskola. Tvärt om!

 2. H.Nylund – Det går betydligt bättre eftersom svenska skolan är religöst obunden och som jag minns min religionsundervisning så presenterade den de olika religionerna på ett vettigt sätt, även om kristendomen fick mer tid än andra.

 3. Tanken med en gemensam skola är att det går barn med olika perspektiv och bakgrund på samma skola. Att man ganska tydligt erfar att olika människor har olika utgångspunkter just för att man möter varandra och kanske till och med leker med varadnra på dagarna. Sedan vet jag också att olika skolor/lärare är olika bra på att visa på mångfalden och nyanserna.

  När elevunderlaget på skolorna är väldigt homogent så missas en del av nyanserna. Det finns många skolor som är ganska homogena ändå, där det mest är svenska medleklassbarn på en skola och många nysvenskar på andra (som i och för sig ofta represneterar många olika samhällsklasser, kulturer, språk och religioner) – jag tycker inte att det heller är bra.

 4. Pingback: I hell-mans vrld - Tankar om stort och smtt » Nr Plymouthbrderna fr starta friskola blir frgan, vem fr INTE starta friskola i landet Sverige?

 5. Å ena sidan är det bra att det finns många skolor i Sverige, sådana med kristen värdegrund (som felaktigt ofta kallas ”religiösa friskolor”) och kommunala. Det är Skolverket som avgör huruvida de kriterier och riktlinjer de på riksdagen uppdrag lagt upp följs av skolan. Låt alltså Plymothbröderna få en chans att driva sin skola.
  Å andra sidan bör man självklart hålla ett öga på skolan eftersom de ju helst vill avskilja sig från samhället i övrigt.
  Men det är bra att inte alla skolor i Sverige präglas av sossarnas ateistiska indoktrinering. Anledningen till (s) motstånd mot vårdnadsbidrag, friskolor etc är att de vill att ala ska växa upp till goda gråsossar, då ska familjen och föräldrarna fråntas all auktoritet.

 6. Jag som trodde att det där med att ”vända sig mot sin fader och sin moder” hade mer med kristendomen än just gråsossar att göra.

  Jag gillar inte när samhället delas och människor bara träffar andra människor som är ungeför likadana och tycker ungefär likadant.

  Jag tycker att det är jättebra att barn till sossar och borgare går i samma skola liksom att kristna, muslimer, ateister och new ageare bor grannar med varandra.

  Kan till och med tycka att det vore spännande om de med mycket pengar kunde bo grannar med de med lite pengar. Så gråsossig är jag.

 7. Sandberg; Bra skrivet. Ok, jag gillar inte friskolor så värst och religösa dito ännu mindre. Att Plymouth-bröderna nu anställt en utomstående rektor är ren kosmetika för att dölja huvudproblemet. Hur kan en skola vars huvudman inte godtar tidningar, tv. telefon och ”hemska tanke” internet och datorer kunna prestera en bred och allsidig undervisning i ex.vis samhällskunskap?

  Läroplanen här är till skit och intet förpliktande då skolverket bara har resurser att utföra inspektion max var 5 år. Då är det ju så dags att komma med krystade undanflykter och lova bot och bättring.

  Med tanke på hur dyrt sveriges skolväsende är så borde både barn och vi skattebetalare kunna kräva att myndigheterna här inte faller i farstun för dom som ogenerat hävdar sin ”tro” här.

  Att tro är inte att veta. Tänk bara att gå ut 9:an och aldrig varit tillåten att använda en dator.. Vilken hit på arbetsmaknaden eller i högskolan.. man tror knappt det är sant..

 8. Man undrar hur bra biologi undervisningen kommer att var, kommer det bli kristen teologi under nytt namn?

 9. Pingback: (s) och (fp) stoppar religiösa skolor? « (s)andberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s