Vad lutar sig en stabil och human demokrati på?

I onsdagens Na skriver Sverigedemokraten Kronolid en hätsk debattartikel om sossarna i landstinget och att det inte borde satsas några regionala skattemedel på att stötta föreningsliv och folkhälsoarbete.

Kronolid spelar på populism och menar att landstinget enbart ska syssla med sjukvård. Redan idag används den absoluta huvuddelen av de miljarder som landstinget omsätter till sjukvård. Det är viktigt för alla länets medborgare att det finns en väl fungerande sjukvård som är tillgänglig, jämlik och av god kvalitet och som tillgodoser ditt och mitt behov av rätt vård.

Men frågor om människors hälsa och möjligheterna till att utveckla ett långsiktigt hållbart län är vidare än sjukvård. Folkhälsa berör även frågor om inflytande, demokrati, utbildning, bildning, fysiska aktiviteter och en aktiv och utvecklande fritid.

Sverige har en lång tradition av att stödja människors idéer och vilja att utvecklas. En liten del av våra gemensamma skattemedel används för att stödja lusten att ifrågasätta, lära mer och utvecklas. Föreningstraditionen är djupt förankrad och är en viktig del av det civila samhället. Bildning och utbildning är tillgängligt för de många och det har utvecklats olika former för att lära under hela livet med olika förutsättningar och under ganska fria former.

Jag är själv socialdemokrat, ett parti som är sprungna ur arbetarrörelsen som tidigt förstod att kunskap och bildning var nyckeln till makt, jämlikhet och frigörelse. Andra som via bildning jobbade för att förbättra vardagen och hälsan för människor var nykterhetsrörelsen.

Idag finns till viss del andra orättvisor men fortfarande finns det tydliga kopplingar mellan människors hälsa och möjligheter till utbildning och inflytande.

Det finns många exempel på sektorer som det gemensamma stöttar därför att det är viktigt för individens hälsa och möjlighet till utveckling. Men också för att det är viktigt för hela samhällets utveckling och styrka.

En stor civil sektor med en mångfald av bildning, kultur och föreningsliv innebär många medborgare som stöds i lusten att ifrågasätta, lära mer och utvecklas – det gör ett samhälle mindre skört och det gör demokratin starkare.

Det är inte en slump att diktaturer och andra samhällen som styrs odemokratiskt motarbetar och censurerar kultur och föreningsliv. Av samma skäl är det inte förvånande att just Sverigedemokraternas företrädare vill ta bort landstingets stöd till bildning och föreningsliv.

För mig är det oerhört viktigt att det gemensamma är med och stödjer det obekväma, det provocerande, de fria tankarna och den sociala mobiliseringen. Det handlar om djupare värden än de vi normalt pratar om i politiken. Hur stabil grunden för det demokratiska och humanistiska samhället är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s