Måste a-kassan vara politik?

Det frågar sig fredagens ledarskribent i Na. Ledarskribenten fortsätter:

“Det bästa vore kanske att a-kassornas finansiering helt kunde hanteras av facken, precis som vilken försäkring som helst. Den som vill ha tryggheten får betala för den.”

Det finns fler områden som man med ledarskribentens resonemang kan sluta göra politik på. Varför inte bestämma själv om man vill ha trygghet när det gäller sjukvård och betala för den via försäkringar? Eller varför inte införa individuell betalning av äldreomsorg och skola?

Det ledarskribenten på mellansveriges största lokaltidning inte har förstått är att det är just det här som politiken i Sverige handlar om. Nu liksom för femtio år sedan. Vad ska finansieras av var och en direkt eller via privata försäkringar – och vad ska finansieras solidariskt efter förmåga via skatten?

Socialdemokraterna har sedan lång tid menat att både individer och samhället i stort vinner på trygghet. Människors väl och ve har varit en gemensam angelägenhet. Därför betalar vi till det gemensamma efter förmåga, via skatten. Oavsett hur mycket man då betalat så har man samma rätt till skydd, och inga ”gräddfiler” är tillåtna.

Högerpolitiker har historiskt menat att individen själv ska betala för sin trygghet direkt, eller via föräkringar. Enligt högerns sätt att resonera skiljer sig marknaden för människors trygghet inte åt från något annat i samhället. Om man tycker att det är viktigt med sjukvård för sina barn så betalar man väl sin försäkring? De som kan betala mer borde väl dessutom snabbare kunna få operationer eller en plats på den attraktiva skolan? 

Idag vill högern samma sak men istället för att öppet ta en diskussion om det med sina väljare, så mörkar man syftet och tar beslut som i sig kan tyckas harmlösa men som i slutändan leder till samma sak. 

För inte länge sedan menade en av ledarskribenterna på Na att socialdemokraternas rapport om att högerkoalitionen i Örebro påbörjat ett systemskifte, är taget ur luften. Samma tidnings ledarskribent menar nu alltså att a-kassan slutar att vara politik om den hanteras som vilken försäkring som helst.

Det tyder på stor okunnighet om svensk inrikespolitik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s