Försvagat fack = kortare semester?

Jag har sagt det förr: En försvagad fackföreningsrörelse kommer att leda till sämre villkor för de flesta anställda. Det kommer i små doser här och där.

Regeringen gör sin del i utvecklingen. Bland annat genom att göra det dyrare att vara medlem i facket så att många går ur och medlemsantalet sjunker.

Arbetsgivarorganisationerna gör sin del genom aktivt opinionsarbete. Det senaste exemplet är gårdagens inslag i nyheterna om att Svenskar är ledigast i Europa. (kan man verkligen säga så – borde det inte vara mest lediga)

Det är många i Sverige som har avtal som ger dem rätt till mer semesterdagar än de lagstadgade 25. Jag gissar, helt taget ur luften, att det är det människor på välbetalda jobb med hög utbildning som har flest semesterdagar.

Men när arbetsgivarorganisationen vill ha en debatt om antalet semesterdagar så misstänker jag att det inte i första hand är mellanchefer och akademiker som man vill komma åt.

Istället riskerar de med låg utbildning, låg inkomst och få semesterdagar att på sikt få det sämre.

Att Sverige också har en av världens högsta arbetsfrekvens är inte intressant att lyfta fram för arbetsgivarorganisationerna. Då kanske debatten istället skulle handla om att det skulle gå att skapa bättre villkor för de arbetande eftersom så många arbetar i Sverige.

Kanske är jag bara fylld av paranoia och misstänksamhet.

Annonser

2 responses to “Försvagat fack = kortare semester?

  1. Du är inte ensam med dina misstankar. Välkommen till konspirationsklubben!

  2. nja mest välbetalda =längst semester? Privata sektorn har 25 dagar men vi inom landstingssektorn har upp till 32 dagar beroende på åldern. En old lady ( eller bag lady) som jag har faktiskt 32 dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s