Tar klimatförändringarna död på den globala ekonomin?

I dagens DN recenseras Mark Lynas ”Sex grader”. Boken ska ge en bild av vad som händer med klimatet för varje grad som värmen ökar på jorden. Artikelförfattaren beskriver boken som ”horror vetenskap” men menar samtidigt att den visar på att det vi brukar kalla framtidsfrågor faktiskt är dagsaktuella frågor.

Slutsatsen i boken är att vi har 8 år på oss att välja mellan en värld med ett värre klimat än vad vi har nu, men hyfsat rimligt eller en värld som har ett mycket värre klimat och som kommer att kräva stor ansträngning för människor att överleva i.

Det jag finner mest fascinerande med artikeln är den kritik som Lynas får för kapitlet som berör vad vi kan göra åt problematiken.

”I likhet med andra liberala debattörer värjer sig Lynas mot tanken på en planerad ekonomi och förespråkar i stället ett system med ”koldioxidransonering”. En sådan skulle utan tvivel vara nödvändig – inte minst skulle det betyda slutet på dagens vettlösa oljesubventioner. ///Men oljesubventionerna i dagens ekonomi är ju inte resultatet av någon ”osynlig hand”. De finns där av en anledning. Skattelättnaden på flygbränsle är precis som frihandelspolitiken till för att underlätta den globala kapital- och varucirkulation som alltså till stora delar måste brytas samtidigt med oljeberoendet. ”

Jag köper aldrig katastrofscenarion rätt av, men det vore naivt att inte räkna med att stora klimatförändringar drastiskt förändrar människans förutsättningar inom femtio till hundra år. Och i spåren av omfattande klimatförändringar kommer också de ekonomiska spelreglerna att förändras.

Min stora fråga är hur vi ska ta oss igenom det och samtidigt skapa bättre villkor för människor, även de som redan idag har det svårt. Jag oroas över vad humanism, solidaritet och demokrati kommer att stå för om femtio år.

Men eftersom jag är intresserad av ekonomisk historia kan jag inte låta bli att fascinerat snudda vid tankar om att vi under vår livstid kanske kommer att uppleva ett annat ekonomiskt system, än det vi känner som det kapitalistiska.

Kommer vi under vår livstid få se en tillbakagång till merkantilismen och en variant på oligarki, eller uppstår något helt nytt framför våra ögon? Vi är på många sätt med och formar en mycket viktig tid i den mänskliga historien. Våra val kommer påtagligt att påverka våra barn och barnbarn.

2 responses to “Tar klimatförändringarna död på den globala ekonomin?

  1. Nej, den globala marknadsekonomin kommer inte att bytas ut mot lokala planekonomier hur gärna du än vill det, helt enkelt för att människor inte vill leva i träldom och misär. Byteshandel är logiskt och därmed naturligt och kan inte hindras på andra sätt än genom omfattande socialism (Nordkorea tex) vilket leder till självutplåning eller möjligen revolution.

  2. Har aldrig förespråkat planekonomi. Varken förr eller nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s