F-skatteförändringarna ett steg till arbetsmarknad utan regler

Nu tas första steget för att drastiskt förändra synen på vad företagare är.

Regeringen har gett en särskilt utredare uppdraget att se över reglerna för F-skattsedel med ambitionen att det ska bli lättare att få F-skattsedel även om man bara har en uppdragsgivare.

Jag vill ge ett exempel på vad förslaget skulle kunna innebära för både arbetsmarknaden och individen. Tänk er ett företag, vilken som helst, jag tar en tidning som exempel.

Ledningen på en av de största dagstidningarna säger, vi ska inte längre ha några anställda journalister (fotografer etc). Från och med nu ska vi istället köpa alla uppdrag och artiklar från de som verkar som egna företagare. Många andra stora tidningar ser möjligheten och följer exemplet.

Journalisten som vill försörja sig på sitt jobb och publicera artiklar, måste då skaffa en F-skattsedel och starta ett eget företag.

Finessen för tidningen är att de betalar bara för precis den artikel som de vill ha, eller har beställt. Den kan också välja att köpa material av, eller göra avtal med, den journalist som säljer sitt material till lägsta kostnad.

Journalisten med F-skattsedeln vet inte från dag till dag vilka artiklar som han/hon kommer att få betalt för. Journalisten måste dessutom betala för sin egen semester, sina försäkringar, sin föräldraledighet och sin skatt.

I ett enda (lagför) slag har journalistförbundet mer eller mindre spelat ut sin roll och journalistens ställning på arbetsmarknaden har drastiskt förändrats.

Tänk er att samma sak sker på Callcenterföretag, vårdföretag, restauranger eller någon annan lågbetald branch. Tänk er vad många egna företagare Sverige helt plötsligt har. Företagare som egentligen är anställda, men som inte omfattas av kollektivavtalen och därmed inte har något av det skydd som en anställning med kollektivavtal ger.

Vi kommer snabbt se ett Sverige där många människor konkurrerar om låglöne jobben genom att begära lägst lön, förbinda sig att arbeta fler timmar i veckan och ta mindre semester.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s