Sossarna håller på att befria sig från skygglapparna – skrämmande för vissa

Opinionssiffrorna stiger rätt uppåt för socialdemokraterna. Det känns skönt i kontrast till höstens valresultat, men det säger egentligen ingenting om hur det kommer gå i nästa val, det är långt dit.

Men trots allt har det här knappa året gett prov på tydliga skillnader mellan socialdemokratisk och borgerlig politik. Det kan givetvis vara bakgrunden till opinionssiffrorna.

Inte minst igår blev den pedagogiskt övertydlig när Mona Sahlin tar tunnelbanan till förorten och Fredrik Reinfeldt tar båten ut i skärgårdsidyllen.

Det är inte bara ett pedagogiskt tydliggörande mot Reinfeldt, utan minst lika mycket mot Perssons tid i Björkvik och socialdemokraterna själva.

Dagens ledare i Nerikes Allehanda säger att när Reinfeldt står i skärgården och talar om skattesänkningar är det en förnyelse av politiken. (tyvärr är inte den delen med i nättidningen)

Samma ledare säger också att när Sahlin tar tunnelbanan till Botkyrka och talar om miljardsatsningar på förbättringar av skola, utemiljö, läxhjälp och jobb i miljonprogramsområdena är det sådant som ”vi är vana vid” från socialdemokraterna.

Na:s ledare har fel. Borgerliga företrädare har alltid pratat om skattesänkningar, både i skärgården och på annat håll. Men socialdemokraterna har tyvärr inte alltid funnits ute i de stora bostadsområdena.

Snarare lämnades många av våra största bostadsområden i stort sett vind för våg under slutet av 90-talet och under 2000-talet.

Jag är en av de som växte upp i miljonprogrammet men flyttade därifrån i mitten på 90-talet. Under det senaste året har jag varit besökare vid upprepade tillfällen, och det är med beklämdhet jag sett vad som hänt under det tiotal år som gått sedan jag flyttade.

I mitt socialdemokratiska hjärta känns det oerhört skönt att Sahlin tar tunnelbanan till förorten och säger att vi inte har gjort tillräckligt tidigare, och att vi måste förbättra oss på en rad områden.

Och det är skönt när SSU med övertygelse vill sluta prata integration och istället praktisera interaktion och uppmärksammar den nya svenskheten som är långt ifrån Björkviks folkhemsidyll.

Sossarna håller på att befria sig från skygglappar och nostalgi och faktiskt se på samhället som det ser ut. Det är först då som socialdemokraterna åter igen kan bli en frihetsrörelse för människor.

Men vi socialdemokrater har en bit kvar att vandra innan vi återfått förtroendet av de människor som kännt sig övergivna av politiker och av socialdemokratin.

Att vinna tillit och engagemang från de som bor i Botkyrka, Rosengård, Brickebacken eller Varberga kommer troligtvis kräva betydligt mer än ett sommartal i Fittja, löften om miljardsatsningar och stora mediarubriker.

Det kommer krävas flera år av fotarbete, delaktighet och närvaro. Om socialdemokraterna lyckas åteskapa förtroende och vinner nästa val, så kommer vi dessutom behöva upp till bevis och fortsätta vara lyhörda och närvarande, dessutom måste en märkbar förbättring till för de som bor där.

Det är klart att det är skrämmande för vissa om socialdemokratin på allvar tar sig an den uppgiften.

Annonser

8 responses to “Sossarna håller på att befria sig från skygglapparna – skrämmande för vissa

 1. Mona far ut till förorten där väljardeltagandet är lågt och där icke västerländska värderingar härskar. Snacka om självmål. Allt färre ”svenskar” röstar rött så sossarna befinner sig verkligen i en moment 22 situation.

 2. I Örebro har (s) under de senaste åren jobbat mycket medvetet med att bättre finnas på plats i de stora bostadsområdena och ett stort utvecklingsarbete hann påbörjas. I Örebro tappade (s) mycket få röster i förhållande till resten av landet (i normala fall följer vi landets röstandelar ganska precist). Nu valde mp att samarbeta med de borgerliga politikerna istället, annars hade vi fortfarande haft majoritet i kommunen.

  Det handlar om svenskar som röstar. Även om många av svenskar i dag har annan bakgrund flera generationer bakåt, eller pratar fler språk än svenska, engelska och tyska.

 3. Ullis vill inte förstå att de grundläggande västerländska värderingarna, demokrati och mänskliga fri och rättigheter, riskeras. Det stod aldrig på någon sten att: ”Här gäller Svea Rikes Lag” när de första människorna kom vandrandes….

 4. Det är festligt och avslöjande när Ullis tycker det är viktigt vart Mona Sahlin åker. Det ändrar ju inte det faktum att sossarna inte har någon politik för framtiden. Tyvärr. Om partiets kärnväljare är svensk lägre medelklass så har man vänt dem ryggen för många, många år sen. När får vi se en politik från (s) som inte bygger på mer bidrag och samtidigt allt högre skatter för de som faktiskt drar in pengarna?

 5. Visst, det är det intrycket man får. – Får vi inga ”svenska” väljare måste vi ut i förorten och lova, åker du Mona…analyserar Per Nuder…

 6. Om man som jag tycker att demokrati är viktigt i sig, så är man också mycket medveten om att det i realiteten skiljer sig mycket åt vilka som har möjlighet att påverka politiken och dess innehåll.

  Samhället och dess lagar ska formas av dem som lever och verkar i samhället, oavsett språk, ekonomisk bakgrund eller religion.

  Men en väl fungerande demokrati kräver att många människor engagerar sig och vars röster blir hörda.

  I det avseendet tror jag att det betyder mycket vart Mona Sahlin åker och vilka som politiker anstränger sig för att lyssna på.

 7. ”Samhället och dess lagar ska formas av dem som lever och verkar i samhället, oavsett språk, ekonomisk bakgrund eller religion”.

  Muslimska lagar formas efter religiösa värderingar som skiljer sig väsentligt från västerlandets värderingar. Det du säger måste dock innebära att samhället och dess lagar ska formas efter även tex muslimska värderingar. När skall socialdemokraterna verkställa detta då?

 8. Jag vet inte vad du menar skiljer muslimska och kristna värderingar åt? Själv tycker jag inte att religion ska sammanblandas med politik eller det offentliga samhället överhuvudtaget – jag har själv svårt för när jag tvingats in i kyrkor på skolavslutningar och julfiranden.

  Som grundreligion måste jag ändå säga att islam och koranen är mer generös än vad bibeln är. Däremot finns inte den hundraåriga traditionen av demokrati i så många länder. Mycket äldre än så är det inte i Sverige heller.

  För inte länge sedan dolde kvinnor håret även i Sverige, kvinnor fick inte äga något och kunde både våldtas och slås av sina män.

  Kvinnors frigörelse och människors jämlikhet handlar om aktiv politik, vilka förutsättningar man har till egen försörjning odyl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s