Dagens snackis – vem fan ska betala skallerormsbett i Sverige

Så någon nöt har haft en skallerorm hemma, en person blir biten och hamnar under akutsjukvården. Sjukvårdspersonalen gör vad de kan för att rädda livet på personen och ger denne bland annat ett serum som kostar 230 000 kr. (Fatta hur många skiktröntgen eller vacciner som istället skulle kunna bekostas med de pengarna.)

Det ska aldrig finnas några frågetecken om att sjukvårdspersonal ska göra vad som står i deras makt för att rädda en människas liv.

Akutpersonalen ska behandla alla lika proffessionellt oavsett om den drabbade personen själv har valt att ha en giftorm hemma, eller om det var någon annan i dess närhet som drabbats. Vi har en solidariskt finansierad sjukvård och människor ska få den bästa vård som går att uppbringa.

Men politiken ska givetvis göra vad den kan för att liknande situationer inte ska uppstå. Det är dags att både Örebro kommun och andra kommuner i länet förbjuder giftiga husdjur.

Om någon ska få särskilda tillstånd att hantera giftiga ormar eller andra djur, bör man kunna villkora med att de också ska införskaffa aktuellt serum och förvara det tillgängligt.

I bland annat Stockholm tillåts inte vissa giftormar  i bostadshus (med på deras lista över förbjudna giftormar finns också den art som just nu är aktuell).  

Annonser

3 responses to “Dagens snackis – vem fan ska betala skallerormsbett i Sverige

  1. Det fanns ett fall härom året då en sk äventyrare, en svensk sådan, gick bort sig i bergen i Himalaya. Hans familj blev förbannad på regeringen eftersom Sverige inte bistod med x antal miljoner för att skicka ner en helikopter för att hitta killen, som alla egentligen visste redan var död. Sen blev dom förbannade för att regeringen inte bekostade lokalisering och bärgning av kroppen, och jag tänkte då att nån gräns får det väl ändå vara. I det här fallet, med ormen, känns det också som en gränsdragning. Ska folk få ha giftormar hemma? Nej fan. Har dom det ändå? Jo fan. Alltså måste det finnas en viss beredskap, som kostar en jäkla massa pengar. Jag är inne på din linje där, dom som har tillstånd att hantera giftormar får också se till att bekosta landstingets förråd av serum. Fast det är ju fortfarande ett problem med den illegala hanteringen.

  2. Joop. Folk gör ju inte alltid det lagen säger. En del kör fulla eller för fort och hamnar på sjukhus, andra blir skadade av vapen hemma som de inte får ha osv. Lagstiftning kan inte ta bort alla problem. Men det kanske minskar omfattningen något. Framför allt säger man ju ”att det här är inte ok”. En del kommuner har redan infört hårda restriktioner kring hantering av giftiga djur – Örebro hör inte till dessa.

  3. Och hur skall vi göra med människor som röker och därmed själva riskerar att dra på sig t.ex cancer i olika former? Skall de också få bekosta sin egen vård? Gissningsvis skulle man kunna lägga de pengar det kostar på såväl vaccinationer som annat inom sjukvården. Dessutom odlas tobaken upp på marker där det kunde odlats saker som kommer människan till nytta, det skall fraktas och det tär väl på miljön och dessutom skall skattebetalare stå för notan då de som själva har valt att dra i sig det hela skall ha vård.

    Jag är ganska säker på att det är ett större problem och därmed kostar mycket mer än detta med giftormar som jag de facto tycker att det skall vara stenhårda restriktioner på att hålla sig med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s