Fellingsbro och Kävesta viktig del i det livslånga lärandet

Det finns många som misslyckas i skolan under sin ungdom och som sedan under många år faktiskt tror att dom inte kan så bra, att studier inte är något för dom och att dom helt enkelt måste vara lite dummare än andra.  

Jag har sett många exempel på vuxna som misslyckats under skoltiden, och som trots att dom varit mycket framgångsrika inom sitt yrkesliv, fortfarande har kvar en rädsla för skolan och för att vidareutbilda sig.

I den svenska traditionen av vuxenutbildning har folkhögskolorna haft en viktig och given roll för att möta vuxna människors behov av att starta om i livet. 

Det är många som haft med sig en negativ syn på skolan från sina ungdomsår och som i det vuxna mötet med folkhögskolor (och annan utbildning) fått med sig nya positiva erfarenheter av sin egen förmåga och vad lärande kan innebära.

Nu när arbetsmarknaden är stark är det av naturliga skäl färre som vill läsa vidare. Det måste vara så att antalet utbildningsplatser kan variera mellan låg- och högkonjunktur.

En av tankarna med 90-talets kunskapslyft var ju just att använda en period av stor arbetslöshet till att utbilda människor så att dom är mer lämpade att ta framtiden arbete. Det innebar att man från statens sida frigjorde pengar för att höja kunskapsnivån inom bland annat matematik, språk och data. Det arbetet var framgångsrikt.

Nu när det finns fler arbeten att tillsätta så är det färre som utbildar sig. Det innebär bland annat att många platser på folkhögskolor står tomma och att utbildningskostymen måste bantas något.

Men med tanke på den vuxenutbildningsfientliga regering vi nu har, med major Björklund i spetsen, blir jag orolig för vad tomma utbildningsplatser kommer att innebära på sikt. Med den högerregering vi har känns inte ens centerpartiet längre som en naturlig vapendragare i kampen för folkbildning, folkhögskolor och det livslånga lärandet.

På regional nivå ser utvecklingen lyckligtvis annorlunda ut. Vi har bra samarbete med centern. Landstingets folkhögskolor Fellingsbro och Kävesta går emot strömmen och har lätt att fylla sina platser. Jag vet att både Fellingsbro och Kävesta är viktiga delar i det livslånga lärandet.

Men jag hoppas att stödet till andra folkhögskolor runt om i landet, också fortsätter att vara starkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s