Amning eller ej – kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

Menar vi verkligen att kvinnan har rätt till sin egen kropp?

När det gäller föräldraskap och sexualitet så finns det fortfarande en hel del laddningar när det gäller kvinnans rätt till sin egen kropp. Det är framför allt när vi diskuterar rätt till abort och sexuella övergrepp som vi brukar använda oss av uttrycket.

Jag vill föra in den frågan även när vi pratar om amning.

Jag har många omkring mig som av olika skäl inte ammat sina barn under den tid som sjukvården rekommenderar. En del har gjort det under en kort tid och andra inte alls.

Många har också beskrivit att de på olika sätt ifrågasatts på grund av att de inte ammar. Ofta i kombination med upplysningar om hur det påverkar barnet att inte bli ammat. Nyblivna föräldrar upplever ibland att de blir överösta med information om amningens fördelar.

Det kan inte vara okej att skuld- och skambelägga kvinnors rätt till sin egen kropp, även om det handlar om amning.

Att upplåta sina bröst i många månader till föda, är sällan helt komplikationsfritt. Varken i det vardagliga livet som förälder eller rent känslomässigt. 

Därför är det viktigt att den profession som möter nyblivna föräldrar har en djup respekt för individens egen upplevelse och egna val. Det måste rimligtvis även finnas möjlighet att problematisera amning i förhållande till det delade föräldraskapet.

Det borde få vara en självklarhet att dela på vaknätter, matning, blöjbyten och föräldraledighet även under den första spädbarnstiden. Det kan inte vara rimligt att amning ska vara ett hinder för detta, och här skulle föräldrastödet behöva utvecklas ytterligare för att tillföra olika synpunkter och möjliga lösningar.

Den amningsstrategi som presenteras på Örebro läns landstings hemsida kan jag tycka är aningen ensidig.

Annonser

2 responses to “Amning eller ej – kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.

 1. Hej!
  Tycker du som jag, att det också finns anledning att ifrågasätta och problematisera den rekordlånga föräldraförsäkring som finns i Sverige? Jag anser att den är upphov till många problem. Jag säger inte att alla kvinnor ska gå tillbaka till jobbet två veckor efter att de fött, som i USA, det är lika illa fast i andra änden. Då har många inte ens läkt kroppsligt efter förlossningen och en del kan inte ens sitta för att det gör för ont. Men säg 4 månader var till mamman och pappan (i de fall familjen består av en mamma och en pappa, man måste passa sig för heteroparnormativitet här.)

  Finns det verkligen några vetenskapliga belägg för att barn måste vårdas på heltid av den biologiska mamman eller pappan i 18 månader efter födseln? Det tvivlar jag på.
  Det finns också en del otäcka undertoner som nästan för tankarna till kristdemokrater i en del av argumentationen för kvoterad och förlängd föräldraförsäkring, barn behöver både sin mamma och sin pappa o.s.v I stora delar av Europa är det helt normalt att enbart vara hemma i 3-4 månader, sedan barnomsorg. I Frankrike är det normalt att småbarn är 10-12 timmar i barnomsorgen per dag.
  skulle de barnen må sämre än de svenska?
  I sverige betraktas barnen nästan som de biologiska föräldrarnas egendom.
  Det märker man på alla sjuka domar i vårdnadsfrågor där föräldrar som kallblodigt mördat den andra får vårdnaden och föräldrar som utsatt barnen för incest får umgänge.
  Befria barnen!

 2. Men gud, jag satte min dotter på dagis när hon var 1 år och 3 mån. ALLDELES för tidigt. Låt barnen vara barn i lugn och ro och kasta inte in dem i vardags stress och hysteri. Nä usch, håller inte alls med ovanstående kommentar. Dessutom kan man inte blanda i hop föräldraförsäkring, barnomsord och incest /umgänges domar.

  Men amning….guuuud! Ett högst aktuellt ämne i mitt liv just nu. Så många tårar som runnit pga denna amning. Nu är det en dag i taget som gäller här hemma. I bland går det bra i bland inte alls. AMningshjälpen har varit min räddning. Där har budskapet varit, ”gör det som blir bäst för dig, du är tillräckligt bra ändå” Och det är väl så det ska vara eller?
  Vad gäller anknytning och amning finns det studier som talar för att anknytningen inte på något sätt är beroende av att man ammar. Oftast är det väl inte barnet som blir lidande utan mamman med såriga bröstvårtor, för lite mjölk och sänkt självkänsla. Nä, var och en måste hitta sitt sätt utan någon amningshysteri. Men de som vill amma måste få den hjälp och stöd som behövs för det är hemst att vilja amma men inte kunna. De som inte vill amma måste för det stöd som de behöver. var och en på sitt sätt efter sina behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s