Snuskigt utstuderat eller sunt förnuft?

Idagens Na skriver Ola Ström om partiernas strateger och pr-folk. Det känns alltid lite konstigt att läsa om partiarbete som en snuskigt utstuderad verksamhet.

Jag är inte naiv, jag vet att det finns en hel del av strategiarbete bakom olika politiska kampanjer och budskap. Jag är en av alla politiska sekreterare som på olika sätt bidrar till det. Men min erfarenhet är att det inte alls är så utstuderat som Ola beskriver det.

Jag undrar om våra olika slutsatser beror på att vi har erfarenhet av kampanjarbete från två olika partier, eller om det handlar om att många någonstans gärna vill att politik ska vara så proffsigt och slipat som det framställs i TV-serien ”Vita huset”.

Strategiarbetet bakom budkap och kampanjer görs i huvudsak av människor som brinner för innehållet och som genom många års ideellt arbete utvecklat känsla, erfarenhet och kunskap om hur man kan förmedla budskap.

(Ibland blir det bättre och ibland blir det sämre.)

Genom många års erfarenhet har sossarna i Örebro kommit fram till den självklara slutsatsen: att politik – och samtal kring dess innehåll – gör sig bäst via det personliga mötet.

Det är bakgrunden till att vi försöker träffa människor.

Och om man ska hinna med att träffa de flesta örebroarna och prata politik så behöver det göras hela tiden, inte bara i anslutning till valen. Ibland fokuserar vi extra kring vissa frågor.

Under hela september är medlemmar och företrädare runt och frågar folk hur de tycker att 40 miljoner för barn och unga bäst kan användas.

(Det är vad det skulle kosta att införa ett vårdnadsbidrag i Örebro kommun – lågt räknat.)

Vi frågar dels om vårdnadsbidrag och om skattesänkningar. Men vi frågar också om andra satsningar som skulle kunna göras för samma pengar, tex fler helgöppna fritidsgårdar, bättre lekplatser och mer personal på förskolorna.

Det skulle kunna beskrivas snuskigt utstuderat att socialdemokratiska medlemmar och företrädare är ute och besöker folk i Örebro.

Eller så kan det beskrivas som vanligt sunt förnuft, och att sossarna i Örebro helt enkelt gör vad politiska partier alltid borde göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s