Ett samhälle för alla eller för de som är starkast?

Efter inspiration från Martin vill jag också påminna om vad det är för samhällsvision som socialdemokraterna står för och som nu helt håller på att byta kurs.

Sin egen rätt och sin egen andel är den enskilde sällan sen att hävda, men i omtanken om andra är han icke lika snar. Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade. Det svenska samhället är ännu icke det goda medborgarhemmet. Här råder visserligen en formell likhet, likheten i politiska rättigheter, men socialt består ännu klassamhället och ekonomiskt råder fåtalets diktatur.

Socialdemokraterna har både historiskt och idag velat utveckla en väg där kapitalismens mekansimer dämpas något och att politken är med som en motvikt och styr över samhällsutvecklingen.

Den politiska agendan för borgerliga politiker har istället handlat om att samhället inte ska styra över kapitalismens mekanismer utan göra vad de kan för att underlätta för kapitalets mekanismer.

Jag tycker inte socialdemokrati är omodernt. Över hela världen kan vi se att i länder där politiken värnat människors välfärd har man också skapat grund för innovation, demokratisk utveckling, miljöutveckling och ekonomiskt tillväxt.

Det är inte så att Sverige under socialdemokraterna stått stilla i utvecklingen – istället är det tvärt om. Sverige lyfts ofta fram i internationella samanhang som ett gott exempel på utveckling.

Med det betyder inte att allt var bra eller att visionen var nådd. Politik behöver alltid utvecklas och förändras. Dagens konkreta utmaningar kan se väldigt annorlunda ut än gårdagens – men visionen står fortfarande fast:

Ett samhälle där alla får plats och på riktigt bidrar med sin förmåga. Ett samhälle där vi bryr oss om hur grannens barn har det och där samarbete är viktigare än konkurrens.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s