Landstingsfullmäktige = både kul och inspirerande.

Är hemmkommen efter en lång dag i Laxå där landstingsfullmäktige sammanträtt. Det var en dag full med information och händelser som är värda sitt eget utrymme, men jag orkar inte skriva om allt idag. Men några saker kan jag inte låta bli att kommentera:

1. Meterologen Martin Hedberg från Swedish Weather and Climate Centre, SWC, besökte landstingsfullmäktige under förmiddagen och höll en fantastisk föreläsning om klimatförändringarna och vikten av politisk handlingskraft.

Det var många som satt som ljus i de hårda stolarna och som trots undermåligt ljud spetsade öronen för att inte missa något. Jag kan varmt rekommendera andra att anlita honom, oavsett om det handlar om företag, villaföreningar eller politiska församlingar.

2. Björn Olsen som tilldelades årets Rosenbergspris höll ett engagerande och personligt tacktal som gick rätt in i mångas hjärtan. Pristagaren beskriver sig själv som ett maskrosbarn från Tybble i Örebro. Numera är han prisad professor i infektionssjukdomar och har bland annat spelat stor roll i arbetet med att klargöra hur fågelviruset H5N1 sprids.

3. Landstinget betalar i slutet på månaden sista betalningen på den låneskuld som för bara några år sedan uppgick till en miljard. Samtidigt som man betalt räntor och amorteringar på lånet har man lyckats skapa en ekonomi i balans och utrymme till att själv finanisera nya investeringar. Samtidigt jobbar man ständigt med att utveckla en vård av mycket hög kvalitet.

4. Laxås kommunalråd Anna Eriksson och Cesams Hans Andersson berättade om projektet ”Laxå håller i framtiden”. Laxå är en liten kommun (ca 6000 invånare) som haft stora problem med folkhälsa, utflyttning och framtidstro.

Tillsammans med Cesam (och med ekonomiskt bidrag från landstinget) arbetar man nu med ökad folkhälsa genom att öka den sociala mobiliseringen i Laxå. Man prövar nya metoder för att involvera alla invånare i kommunen att arbete för Laxås framtid, och för att öka medborgarnas känsla av sammanhang och framtidstro.

5. Det fanns några mindre inspirerande inslag under dagen. Ett av dem var Karlskoga-moderaten Ola Karlsson som på ett mycket aggressivt sätt försökte göra partipolitik av ett tragiskt misstag i vården som resulterat i att en patient förlorat synen.

Ola Karlsson envisades med att få detaljerad information om ett fall som berör enskilda personer och som inte i detalj kan diskuteras i en offentlig församling så som landstingsfullmäktige är. Information som han dessutom redan fått på ett utförligt sätt i Landstingsstyrelsen. Det var många av hans partikamrater som besvärat skruvade på sig i stolarna.

6. Ett annat var Sverigedemokraternas David Kronolid som förvirrade sig in i en interpellation som han själv skrivit. Han undrade (tror jag) om det demokratinätverk som landstinget medverkar i – och som bland annat arbetar mot rasism minskat hot och våld – på något sätt arbetar för att motverka SD eller ej.

Dagens fullmäktigesammanträde är ännu inte publicerad på webben, men jag ska lägga ut en länk med sändning av Kronolids anförande så fort det går. Det är obehagligt upplysande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s