EU på tapeten

Idag pågår samtal om det nya EU-fördraget och eventuellt blir de Europeiska länderna ikväll överens om hur EU ska förändras.

Det är inte helt enkelt att diskutera EU-frågor men det är viktigt. Idag tas viktiga och omvälvande beslut utan någon egentlig insyn av medborgare, så vill jag inte att det ska vara.

I fördraget föreslås att EU-medborgarna ska få juridiskt bindande rättigheter som kan prövas i EU:s domstol. 

Exempel på rättigheter som tas upp är rätt att strejka och demonstrera, förbud mot tortyr och olika slags diskriminering.

Samtidigt föreslås en tydligare ledning av EU, med en slags permanent ordförande och en variant på utrikesminister.

EU kan ha ett större inflytande i världspolitiken med en tydligare röst. Om den rösten samtidigt byggs upp av ett starkare skydd för de mänskliga rättigheterna så tycker jag att det är ett steg i rätt riktning.

Vi ser på nära håll exempel där de mänskliga rättigheterna riskeras. För de länder som lever i skuggan av den antidemokratiska utvecklingen i Ryssland, kan EU-fördraget vara mycket viktigt. Därför hoppas jag att ledarna idag kan enas om fördraget.

Samtidigt tycker jag att det är märkligt att Storbrittanien kan ställa sig utanför en del av de bindande medborgerliga rättigheterna. 

EU utvecklas hela tiden och på många sätt är det en bra och viktig utveckling som sker, men det är inte alltid lätt.

En av de frågor som är ganska heta just nu handlar om ifall bidrag ska betalas ut direkt till regioner eller till länder. Tydligast är konflikten om jordbruksstödet.

Vi i Sverige vill att jordbruksstödet ”nationaliseras” och att det ska användas till utveckling och omställning så att inte EU bidrar till att konservera gammal och ineffektiv jordbruksproduktion runt om i Europa.

På andra håll i Europa är man mycket mån om jordbruksstödet, för utan det skulle man inte kunna hålla nere priserna och jordbruksvaror från andra delar av världen skulle ta över en större del av den europeiska marknaden.

Det som skulle skapa bättre förhållanden för många bla i Sydamerika och Afrika, skulle samtidigt innebära att arbetslösheten i Europa på kort sikt ökade.

Här är konkreta exempel på hur viktigt det är att satsa på omställning och modernisering i Europa. Med bra välfärd, utbildning och stöd i omvandlingen skulle fler regioner i Europa vara beredda att gå ifrån ett system som ökar orättvisorna i världen.

Genom att regioner i Europa samarbetar och lär av varandra kan det på sikt förändras. I AER, det europeiska nätverk för regioner i Europa som Örebro läns landsting är med i, pågår projekt och lärandeutveckling inom en rad områden som är viktiga.

Att kommuner och landsting är med i internationella samarbeten kan ibland uppfattas enbart som flådiga och onödiga resor. Men om samarbetena används på rätt sätt och innebär konkreta utbyten, så är det väldigt viktigt för både oss och andra i Europa.

Ett ökat utbyte kan innebära allt ifrån att fler regioner satsar på och använder biogas till att metoder och strukturer för att lära vuxna datakunskap och engelska sprids och vidareutvecklas.

Det i sin tur kan innebära att fler i Europa klarar av att försörja sig i den globala ekonomin, utan att behöva sätta upp skyddstullar mot resten av världen.

Det är viktigt att fler intresserar sig för EU-politiken. Det som händer där påverkar oss i alla högsta grad. Just nu pågår ett rådslag inom partiet där bland annat EU-politiken står på dagordningen. Ta gärna aktiv del i det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s