Amning X 2

Eftersom en del vet att jag är kritisk mot en allt för aggressiv amningspolicy så får jag ibland veta när kvinnor blivit bemötta på ett allt för ensidigt sätt i förhållande till amning och som därför mått dåligt i mötet med mödravården.

Nu senast är det en kvinna som fick barn för några veckor sedan och som har varit kvar på BB-avdelningen i nio dagar för att amningen inte kommit igång. Hon har mått riktigt dåligt under denna tid och hela tiden fått höra att hon måste pumpa och pumpa – fler timmar om dagen.

Under hela denna tid har hon inte mött någon som sagt att det faktiskt kan vara ok att låta bli att amma, förrän en närstående till mig ägnade flera timmar åt henne och undrade varför hon helt enkelt inte skiter i amningen.

Hon säger själv att det är den första hon mött under de hör dagarna som säger att hon är en fantastisk mamma oavsett om hon ammar eller inte, och att det faktiskt går att använda modersmjölkersättning om man vill. 

I praktiken innebär det att det inte finns någon av personalen på sjukhuset i Örebro som sagt det till henne. Jag tycker att det är riktigt upprörande.

(Jo, nu var det så att en barnmorskeelev efter nio dagar stod på sig och krävde att de skulle ge barnet modersmjölkersättning istället för att fortsätta amningsterrorn.)

Det är fortfarande skambelagt för mammor att inte amma. Fortfarande finns någon slags syn på att en bra mamma producerar mjölk som värsta kon och att hon inte tycker att det finns något finare eller bättre än att dia sina barn.

Antagligen borde hon dessutom vara hemma alla föräldradagar som möjligtvis går och lida ordentligt när hon väl måste börja jobba igen och lämna sitt barn på förskolan istället för att vara hemma hela dagarna, annars är hon väl inte en tillräckligt bra mor – eller?

Annonser

One response to “Amning X 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s