Vilka lagöverträdelser är ok?

Vad betyder moderaternas vallöfte om tuffare tag mot brottslighet och hårdare kontroller av fuskare?

I de tidigare fall när socialdemokratiska ledande politiker prytt löpsedlarna med tveksama affärer så har den partiinterna kritiken varit massiv, ropen på avgångar har letts innifrån de egna väljarleden.

När det gäller moderaterna och de historier som nu är aktuella så ser jag nästan bara ilskna försvarstal från moderaternas egna led. Det måste rimligtvis innebära att moderata medlemmar inte tycker att företrädarna gjort några allvarliga övertramp när man bryter skattelagar. 

Enligt tex Catarina Elmsäter-Svärd (m) så har skattebrotten bland ledande moderater tvingats fram på grund av det höga skatteläget och hon menar att granskningen är patetisk.

Catarina är ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och antyder i media att det är okej att bryta vissa lagar och att det egentligen är riksdagens eget fel att inte vissa ledamöter följer de lagar som riksdagen stiftar. Jag tycker att det är ett lite märkligt resonemang.

Människor bryter lagar. Och politiker är människor. Vill vi ha mänskliga politiker så får vi acceptera att de ibland gör fel. Men det är ändå ledamöterna i riksdagen som stiftar de lagar som resten av medborgarna är skyldiga att följa. Det är inte så konstigt att medborgarna ställer samma krav på politiker i regering och riksdag som riksdagens ledamöter ställer på medborgarna.

Finns det skillnader i acceptens från sina väljare om vilka lagar politiker kan överträda?

Ja antagligen. Idag tycks det finnas en större acceptans för att betala arbetskraft utan att betala för personens försäkringsskydd eller pension bland moderater än bland socialdemokrater. (Martin har en läsvärd förklaring.)

För jag tror faktiskt att sossar i regeringsställning granskats minst lika hårt av media som man nu granskar moderaterna.

Det finns under åren ett antal socialdemokratiska ministrar som fått avgå. Det har inte alltid handlat om att man gjort något olagligt, det kan ha varit något som väljare ändå uppfattat som tillräckligt moraliskt tveksamt. Ett exempel är Freivalds lägenhetsaffär. En historia som knappast fällt en moderat minister.

Jag tror faktiskt att en sosseminister som betalat svart arbetskraft hade varit journalistisk mumma av än högre grad än att moderata minstrar gör det.

Förväntingarna på ledande politiker ser helt enkelt olika ut i olika samhällsskikt. Jag kan givetvis ha helt fel och bara vara full av fördomar. Men när jag ser reaktionerna på det som händer bland ledande moderater blir jag lite bekymrad.

Ps. Det är dock viktigt att veta att för vissa tjänster behöver man inte betala skatt. Det kan alltså vara helt ok att anlita grannens barn till barnvakt eller betala någon för att klippa gräsmattan då och då. Det ligger även i (s) intresse att granskning av politiker sker på ett seriöst sätt och inte blir en urskiljningslös jakt på feta rubriker.

Annonser

2 responses to “Vilka lagöverträdelser är ok?

  1. Ja, nu har det ju gått några dagar sedan ditt inlägg och nu är det väl inte bara moderater du ska bekymra dig över…
    Vissa bloggar har tystnad väsentligt de senaste dagarna, av förklarliga skäl.
    Men det blir väl fler inlägg om svartaffärer…eller?

    Ha det gott.

  2. Jag har varit borta några dagar och inte följt media på hemmaplan därför vet jag faktiskt inte riktigt vad du syftar på. Det låter som om det uppdagats några andra affärer inom (s) men det har jag missat i så fall, du får gärna upplysa mig om vad du menar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s