Regeringen vill ha otrygga företagare

I januari 2006 publicerade Företagarna en rapport som hette ”Företag utan företagare – Sverige sämst i EU”.

Bakgrunden var att svenska företag fördubblats under 12 år men samtidigt minskade antalet företagare. I rapporten kommer man fram till att det inte är administrativa svårigheter, kostnader eller ens skattetrycket som gör att det är färre svenskar som vill bli företagare.

Företagare i Sverige har inte heller ett sämre trygghetssystem än andra europeiska företagare. Däremot har svenska anställda tillgång till generösare socialförsäkringar än många andra européer. Varje människa gör en bedöming om det är ekonomiskt rimligt att satsa på företagande och man kan bli tveksam till att ta den ekonomiska risk som ett företagande innebär.

I rapporten kommer man fram till att det finns TVÅ sätt att bättre balansera mellan risk och avkastning för företagaren.

1. Det ena är att förbättra företagarnas skydd i socialförsäkringarna.

2. Det andra är att acceptera att riskerna är större och att företagaren ska kunna välja att stå utanför socialförsäkringssystemet.

= Rapportens slutsats är att oavsett vilket alternativ man väljer kommer effekterna bli positiva

Som resultat av rapporten tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen en utredning för att se över hur trygghetssystemen kring företagarna kunde förbättras.

Den utredningen har den moderatledda regeringen nu lagt ner.

Mot bakgrund av rapporten illustreras de politiska skiljelinjerna än tydligare. Den borgerliga regeringen vill inte ens undersöka möjligheterna till ökad trygghet inom socialförsäkringarna för företagaren.

Istället väljer man att göra det sämre för alla anställda. Sämre a-kassa, försämringar i arbetsrätten och sänkta löner ska i det borgerliga Sverige leda till ett ökat företagande eftersom man då inte har någon trygghet att riskera.

Annonser

3 responses to “Regeringen vill ha otrygga företagare

 1. Man måste inse att ingen företager är den andre lik och alla prioriterar ”trygghet” olika. För att ta två exempel.

  1. En person som vill starta en liten jourbutik. Den personen tycker nog att trygghet genom t.ex. socialförsäkringar är viktigt och att man vet att företaget kan fortsätta verka om man själv eller någon anställd blir sjuk.

  2. Entreprenören med den storslagna idén. För denna är har inte ”trygghet” så stor betydelse betydligt viktigare med investeringskapital och drivkraften är att kunna bli riktigt, riktigt rik. Ungefär som Bill Gates som startade i ett garage och nu är en av världens rikaste män. (Sverige är ett av de länder med lägst entreprenörsgrad: Organisationen Global Entrepreneurship Monitor bevakar regelbundet entreprenörsgraden i de olika medlemsländerna. I deras senaste rapport hamnar Sverige på plats 30 av 34 länder.)

  Personerna ovan har helt olika behov och de skall vara upp till dessa att avgöra vad de vill prioritera. Det måste finnas ett system som är tillräckligt flexibelt för att passa bägge dessa. Jourbutiksinnehavaren som vill ha trygghet kan t.ex. ta ut lön och få bra trygghet. Entreprenören kan i stället välja att ta ut kapital med låg skattesats men sämre trygghet. En intressant artikel i ämnet:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=551991&previousRenderType=2

  Som det är nu är man som små/nyföretagare i Sverige varken trygg eller har möjlighet att bli speciellt rik. Inte underligt att det inte är speciellt lockande att ägna sig åt företagande …

 2. Nej, det är ju helt klart speciella förutsättningar att vara småföretagare och det är just det låga entreprenörskapandet som låg bakom rapporten som jag länkade till. Företagarna publicerade rapporten för snart två år sedan.

 3. Vet inte om regeringen vill ha otrygga företagare men de vill i alla fall ha dem… när har (S) tänkt på något annat än de 10 största företagen i sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s