Att lämna fältet fritt skapar utrymme åt Björklund

Skolpolitiken är ett mycket viktigt politikområde som berör och engagerar många medborgare.

Beroende på vilken syn man har på människan och på samhället så ser medborgarna olika syften med skolan. Det blir väldigt märkligt när socialdemokraterna försöker göra upp med väljarnas sviktande förtroende i skolfrågan genom att anamma Björklunds lösningar.

Under många år hade socialdemokraterna ingen aktiv skolpolitik att tala om. Det är knappt så folk vet vilka socialdemokratiska mininstrar som har haft ansvar för skolfrågorna sedan Persson kommunaliserade skolan.

Mot bakgrund av det är det inte konstigt att väljarna förlorat tilltron till socialdemokratisk skolpolitik – vi har ju inte i tillräckligt hög grad synliggjort vad socialdemokratisk skolpolitik är .

Inte heller har vi på ett tydligt sätt formulerat skolans framtida utmaningar eller haft analyser som människor känner igen sig i.

I ett nästintill skolpolitiskt vaccum så syns Björklund. Han är den första skolpolitikern på många år som över tid tagit stor plats i media.

Han tar sig mandatet att definiera skolans problem och utmaningar och han gör det konsekvent utifrån en borgerlig syn på samhället och människan.

Under samma tid lämnar socialdemokraterna i stort sätt fältet fritt.

Jag menar att det ÄR viktigt att formulera vår skolpolitik och att tydligare beskriva framtidens utmaningar. Det finns en mängd utmaningar i dagens skola som vi borde lyfta fram och ha förslag för att möta.

Men ett sådant arbete behöver göras utifrån vår socialdemokratiska syn på samhället och människan och inte utifrån borgarnas samhällssyn.

Att driva igenom en ny skolpolitisk plattform som låter som Björklund light är att retirera ytterligare när det gäller skolpolitiken. Det innebär dessutom att socialdemokraterna låter Björklund behålla mandatet att defininera skolans problem och utmaningar.

Det angreppssätt som partiledningen bestämt sig för kommer troligtvis att skapa svårigheter för socialdemokraterna att återupprätta ett långsiktigt förtroende inom skolpolitiken.

Andra bloggare som skriver om (s)kolpolitiken är Martin, Alaa, Peter och Björn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s