Röda fanor med sorgflor – ett vackert avsked av Nisse

Idag var väldigt många från arbetarrörelsen på plats i Olaus Petri kyrkan för att ta avsked av Nisse Artmo – en av våra mesta gräsrötter.

Nisse var sinnebilden av en gräsrotsaktivist. Han har funnits väldigt närvarande i alla år som jag varit aktiv i arbetarrörelsen i Örebro, både under åren i Brickebacken och under senare år som politisk sekreterare.

Han har kört bussar med Unga Örnar och gamla uvar, han har släpat material under valrörelser och helgmöten, han har rumsterat om i tryckeriet dag som natt och han har alltid funnits där han behövts.

Trots lång tids sjukdom fanns han på plats på arbetarkommunen ända fram till dagarna innan han dog, drygt 50 år fyllda.

Med på begravningen var partimedlemmar, ABF-folk, landshövdingar, PRO:are, kommunalråd, SSU:are, landstingsråd och givetvis Unga Örnare och HGF:are i en salig röra.

Och bakom kistan stod rörelsens valda fanbärare med röda fanor och sorgflor.

I sådana stunder är den lokala arbetarrörelsens själ naken. Det här ÄR arbetarrörelsen. Människor av alla de slag och som gått olika vägar men ändå delar något – en självklar känsla av samhörighet, historia och framtidstro.

Nisse visste några dagar innan han dog att det var dags. Han hade avslutat det mesta och förberett mycket. Begravningen var vacker och på kistan stod både julmust, pepparkakor och en tomtebok.

Alla som kände honom förstår den självklara värdigheten i detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s