En landstingsdag med jämlik hälsa, amning och kulturpris

Idag har det varit landstingsfullmäktige för hela slanten.

Förutom årets utdelning av kulturstipendier och kulturpristagare så ägnade fullmäktigeförsamlingen sig bland annat åt två medborgarförslag ställda av Sverigedemokraternas omskrivna Lars Flemström. Det ena handlade om namnbyte av länstrafiken och det andra om namnbyte på länet. (Förslagen går att läsa här under punkt 13 och 14.)

En annan Sverigedemokrat, nämligen David Kronlid, gjorde ytterligare ett förtydligande om var det partiet står i synen på människor. Miljöpartiets Malin Geen hade skrivit en interpellation angående ett projekt som arbetar för att öka kunskapen om egenvård och sjukvården bland våra nyanlända svenskar.

Kronlid tyckte att vi borde ta efter de flesta andra länder i världen som inte ”lägger skattepengar på utlänningar”. Sverigedemokraternas förhållningssätt är lite märkligt i skuggan av dagens stora ärende som handlade om en ny folkhälsoplan. (Hela planen finns under ärende 11.)

Folkhälsoplanen lyfter på ett tydligt sätt upp hur hälsa är ojämlikt fördelad och att det mest framgångsrika hälsofrämjande arbetet innebär en god välfärd, jobb, sociala nätverk och minskad ekonomisk stress. Bland annat beskrivs att utlandsfödda svenskar i mindre utsträckning söker vård och har sämre hälsa.

Den folkhälsoplanen biföll Sverigedemokraterna. Att man då i nästa andetag kan tycka att ett projekt som ökar kunskapen om sjukvården bland nyanlända är ett slöseri med skattepengar går inte ihop.

Det var många olika talare uppe för att kommentera innehåll och även andra delar i folkhälsoplanen. Bland annat jag.

Ett av målen angående övervikt handlar om att andelen barn i Örebro län som ammas vid fyra månaders ålder ska öka till riksgenomsnittet. 

Jag tycker att det målet är lite problematiskt. Det finns redan idag många mammor som mår riktigt dåligt av amningspressen och jag är orolig för att ett uttalat mål ska öka den pressen ytterligare. Det måste ändå vara kvinnan som väljer om hon vill amma eller inte och det valet ska hon kunna göra utan att skuld- eller skambeläggas.

Jag har lyft diskussionen om amningsmålet inom den socialdemokratiska fullmäktigegruppen och tycker att jag fått gehör för att när en ny strategi för ökad amning tas fram, ska man samtidigt arbeta in strategier för ett bättre bemötande för de föräldrar som väljer att inte amma.

Jag lyfte samma fråga även i dagens landstingsfullmäktige där landstingets förtroendevalda från alla partier finns representerade. På mötet fick jag ett aktivt stöd i frågan av läkaren och moderaten Erik Weiner.

Jag kommer noga bevaka så att ett bättre bemötande för de som inte vill amma verkligen finns med i det fortsatta arbetet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s