Rätten till heltid så mycket mer än en slogan

Idag debatteras rätten till heltid i Örebros all media. 

När borgarna tidigare i år tog över kommunen var ett av deras första beslut att ta bort rätten till heltid. Sedan dess har vi kunnat se en utveckling där fler av Örebro kommuns utlysta tjänster är på deltid.

När kommunal kritiserar utvecklingen så säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp) att denna utveckling inte är ett problem, han menar dessutom att det är för brukarnas skull som tjänster blir utlysta på deltid.

Staffan Werme är ytterst ansvarig för en av Örebros största arbetsgivare. Som sådan måsta man fundera på hur beslut hänger ihop. Att ta bort rätten till heltider samtidigt som regeringen rejält vill försämra möjligheterna att stämpla upp deltidsarbetslöshet – påverkar människors livsvillkor.

I praktiken innebär det att lågavlönade kvinnor (för det är framför allt inom vården som deltidstjänsterna finns) måste ha flera arbeten för att få sin ekonomi att överhuvudtaget gå ihop.

Jag undrar om Staffan Werme tycker att det är rimligt att anställda i Örebro kommun ska behöva fördela sin arbetsdag mellan olika arbetsgivare och få väldigt liten tid över till livet vid sidan av arbetet. När arbetsdagen blir uppsplittrad påverkar det bland annat familjeliv och barnen.

Dessutom blir det betydligt sämre för brukarna. Om den personal som tar hand om sjuka, äldre och handikappade i stor utsträckning bara arbetar varannan helg eller vissa timmar, så innebär det att brukaren under en och samma vecka möter väldigt många olika vårdare.

Staffan svarar att det är bra med deltidsjobb på 40% inom kommunen för till exempel studenter. Med ett sådant svar lyser det igenom att ordförande i kommunstyrelsen inte ser något problem med att det är outbildad personal som vårdar våra äldre och sjuka.

Samtidigt vet vi att våra äldre får mer komplexa sjukdomsbilder och att personalens kunskap om olika demenssjukdomar påverkar hur god vård som brukaren får. Jag undrar om kommunledningen förstår vad det är för typ av arbeten som personalen faktiskt ska utföra?

Förutom att ta bort rätten till heltid har kommunledningen också försämrat möjligheterna till kompetensutveckling hos vårdpersonalen. Idag går dessutom äldreminister Maria Larsson ut och säger att personalen i vården måste ha bättre utbildning och bättre villkor. Det hänger inte ihop.

Jag är orolig, frågan om heltider för vår personal handlar om så mycket mer än en slogan!

Annonser

One response to “Rätten till heltid så mycket mer än en slogan

  1. Pingback: Vem är det som tjänar på det? « John Johanssons blogg - politik i Örebro, Sverige, EU och Världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s