Socialdemokrater, rasism och förändring

Gårdagens uttalande av Göran Johanssons om att skicka tillbaks alla insmugglade flyktingar till sina hemländer är djup upprörande – ett förslag som liknar det frankrikes president Sarkozy tidigare lagt och som jag hårt kritiserat.

Det var mycket viktigt att Mona Sahlin tog tydligt avstånd från Göran Johanssons förslag. Här är en av de kommentarer hon gett till förslaget:

”Göran Johansson har rätt i att människosmuggling är ett vidrigt profiterande på utsatta människors behov av hjälp. Men slutsatsen kan aldrig vara att behandla de flyktingar som blivit utsatta för smuggling kollektivt, utan den enskilda flyktingen måste ha rätt att få sitt skyddsbehov prövat och bedömt utifrån sin individuella situation. Det finns internationella åtaganden om asylrätten som vi ska och måste leva upp till.”

Jag tycker att det är allvarligt när en av socialdemokraternas mest välkända och populära kommunpolitiker vill göra inskränkningar i asylpolitiken på tvärs med folkrätten. När etablerade politiker menar att människor från andra länder systematiskt ska bemötas som grupp istället för som individer har rasismen fått ett obehagligt fäste.

Vi är mitt i en historisk tid där människors förflyttningar och informationsutbyte över jorden är omfattande och som egentligen bara har någon slags historisk likhet med den folkvandring som skedde under indoeuropéerna. Indoeuropéernas historiska folkvandring skedde under flera århundraden och omformulerade samhällen, kultur och framtid. Det vore svårt att föreställa sig hur vår tid skulle ha sett ut utan dessa förändringar.

Det vore konstigt om det inte fanns viss oro och motstånd mot omfattande förändringar. Men det kan inte vara med rasistiska förtecken som ett modernt samhälle ska bemöta en komplex värld och stora befolkningsmässiga förändringar.

Det är en av de frågor nu och i framtiden som jag tycker är allra viktigast och som också oroar mig. I spåren av klimatförändringarna kommer vi se ännu större folkvandringar och ökade skillnader i förutsättningar för liv mellan jordens folk.

Antingen löser vi problem tillsammans med solidaritet och respekt för andra människor eller så kommer samhället att handla om kampen för den starkes rätt. Det gäller litet och stort – och det gäller inte minst hur vi förhåller oss till människor som vi inte känner, som ser annorlunda ut och pratar andra språk.

Som socialdemokrat borde det kännas väldigt främmande att utgå från den starkes rätt.

[I Göran Johanssons uttalande fanns dessutom ett antal förslag om att förbättra introduktion och SFI som jag däremot tycker är bra. Samtiliga förslag är sådant som jag och andra i Vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden i Örebro drev och utvecklade under förra mandatperioden. Vi utvecklade bland annat yrkessvenska med olika inrikningar och varvning med praktik eller arbete inom sitt yrkesområde.]

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s