Bilden av skolan i media – del i Örebros lokala skolrådslag

Är nyss hemkommen från en föreläsning med forskaren Matilda Wiklund.

Matilda pratade om sin avhandling och bilden av skolan i media. Hon visar att media (forskningsobjektet var DN ledare och DN debatt) under en rad år framfört en ganska ensidig bild av skolan. Det är också den bilden som fått genomslag i den politiska debatten.

I anslutning till föreläsningen hölls en paneldiskussion där bland andra Na:s ledarskribent Ola Ström och elevrådsordförande Alesia Goncharik deltog. Dessutom fanns socialdemokraternas Lena Baastad och kristdemokraternas kommunalråd Lennart Bondeson med.

Det blev en intressant diskussion om den förenklade skolpolitiska debatten och alla paneldeltagare efterlyste en mer nyanserad bild av den svenska skolan. En diskussion som moderatorn Björn Sundin lyckades hålla i på ett bra sätt och som innebar en bra avvägning mellan skratt och mer brännande ämnen.

Mest glädjande var Ola Ströms kritik mot att skoldebatten blivit för ”nytto” inriktad och undrade vart socialdemokratins bildningsideal tagit vägen. Även kristdemokraten Lennart Bondeson uttryckte en viss oro över socialdemokraternas centrala svängning i skolpolitiken.

Föreläsningen var ett led i vårt lokala skolrådslag som bedrivs delvis på tvärs med partets centrala skolrådslag. Socialdemokraterna i Örebro tycker det finns en poäng att stanna till lite vid diskussionen om skolan uppdrag och vad kunskap egentligen är innan vi börjar formulera vad vi tycker om betyg och annat.

Just nu håller vi på att arbeta fram ett skrivet lokalt rådslagsmaterial. Efter jul kommer första delen i det materialet ut för allmän beskådan och för att reagera på, tycka till om och skapa diskussion. Den första delen handlar om den grundläggande diskussionen, nämligen synen på skolans uppdrag och synen på kunskap.

Jag läste igenom första utkastet igår och tror det kommer att bli jäkligt bra helt enkelt. Nu ska vi slipa lite och se om folk förstår vad vi menar innan det trycks upp. Senare under nästa år kommer andra delen av rådslaget ut, då fokuseras det mer på skolan i Örebro och dess konkreta utmaningar – i litet och stort.

Föreläsningarna och de öppna mötena kommer att fortsätta under hela nästa år. Hoppas vi ses där!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s