Har papporna ingen egen roll för sina nyfödda barn?

Jag pratade med en gravid vän som igår varit på föräldragrupp. Med sig får de båda föräldrarna lite blandat material – bland annat några tips till mamman och några tips till pappan.

Först upp på tipsen till mamman står – att hon ska ta tillvara tiden med den lilla nyfödda, den är ju så kort. (Dessutom ska hon försöka påverka pappan att ta ut sina pappadagar, inget om delad föräldrapenning.)

Först upp på tipsen till pappan står – var inte orolig, sexet kommer tillbaks. Här var det inget om att ”ta tillvara tiden med den lilla nyfödda” för den är ju så kort.

Det känns lite unket – utgår våra barnmorskor från att dagens blivande pappor främst funderar kring sex? Utgår de dessutom att det är mamman som ska pappan att vara hemma?

Dessutom tillade min vän att all information de så här långt fått om att bli pappa enbart handlat om mannens uppgift att underlätta livet för den nyblivna mamman, ingenting om hur papporna själva kan skapa en nära relation till sina nyfödda barn eller det delade föräldraskapet.

Jag blir uppriktigt förbannad.

Annonser

3 responses to “Har papporna ingen egen roll för sina nyfödda barn?

  1. ÄR DET HÄR SANT????? Det är ju helt otroligt!!! SHIT jag vill skriva stora plakat och ställa mig och skrika någonstans…
    Hänger du på?

  2. Helt galet. Verkligen. Min personliga erfarenhet är att det inte (alltid, åtminstone) är så illa som du beskriver, men att vi fortfarande har långt kvar tills vi är helt framme.

    Men det här. Mammorna bryr sig om sin bebis. Papporna vill bara ha sex igen. Vilken verklighetsuppfattning. Man tar sig för pannan…

  3. Pingback: Jag ska bli pappa! « John Johanssons blogg - politik i Örebro, Sverige, EU och Världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s