Resursfördelning till skolorna – en kommunledning som inte lyssnar

Örebro kommun har tagit ett nytt resursfördelningssystem till skolorna. Problemet är att den nya fördelningen slår väldigt hårt för vissa skolor – framför allt de nybyggda eller nyrustade som har högre hyreskostnader.

I artikeln säger man att ingen förstod att den nya fördelningen skulle slå så hårt – men det är inte riktigt sant.

Under diskussionerna i våras framförde vi flera synpunkter om hur olika system skulle drabba skolornas hyreskostnader.

För att möta upp allvarliga konsekvenser i det nya resursfördelningssystemet så ville socialdemokraterna att pengarna skulle gå till driftsnämnderna med möjlighet till omfördelningar istället för att pengarna skickas ut som en skolpeng direkt till varje skola.

Det förslaget var den borgerliga majoriteten tveksam till och verkade inte riktigt förstå vår oro. Men tillslut gick de med på en skrivning om att man KAN göra så.

Nu verkar det som att driftsnämnderna i Örebro kommer att hantera pengafördelningen till skolorna olika. En del driftsnämnder betalar ut pengarna som en skolpeng direkt till skolan medans andra driftsnämnder kommer att göra en omfördelning av pengarna.

När kommunledningen säger att ingen hade förstått att det kunde slå så hårt är det alltså inte sant. Däremot var det många turer inför beslutet och jag är inte helt säker på att majoritetens egna ledamöter förstod vilket av alla förslag som de verkligen röstade på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s