Slaget om välfärden har börjat

Makarna Reinfeldt kan le och vinka hur mycket de vill – besluten de tar innebär att skattepengarna går till de välbärgade och att de som har den knapert får en sämre vård. 

Moderaterna hade lärt sig läxan i förra valet och pratade aldrig om ett systemskifte. Tidigare val hade lärt dem att svenskar faktiskt inte gillar löften om skattesänkningar och en försämrad välfärd.

Både i valet och nu pratade man därför om annat – systemskiftet genomför man ändå.

Mest allvarlig är utvecklingen inom sjukvården – det som på något sätt symboliserat själva grunden i solidariskt finansierad välfärd – att alla, oavsett plånbok får den bästa vård som går att uppbringa.

I svensk sjukvård har barnen till den som är arbetslös eller som lever med en ensamstående och lågavlönad förälder fått samma goda vård för cancer eller benbrott som barnen till välbärgade föräldrar. Det håller på att förändras.

Just nu tar regeringen beslut som i praktiken innebär att resurserna i sjukvården inte betalas till de som behöver det bäst utan till de som efterfrågar det mest, eller helt enkelt där läkarna vill bo och verka.

Det innebär att vårdcentralerna ute i mindre välbärgade områden och ute i glesbygden kommer att få mindre resurser eller helt försvinna trots att det är områden som i allmänhet har mer förslitningsskador och större folkhälsoproblem.

Istället kommer allt mer av våra gemensamma skattemedel läggas i attraktiva villaområden och i kommuner som Danderyd och Djursholm. Det är helt enkelt fel.

Dessutom kommer fler och fler köpa till extra försäkringar eftersom man då kan gå före andra till operationer och annat. Och när tillräckligt många har egna försäkringar vid sidan av så kommer de inte vara intresserade att betala via skatten samtidigt.

Det är så lätt att ta bort välfärden som innebär att vi via skatten betalar för att alla ska kunna få den bästa vården – oavsett om de är hemlösa, mindre välbeställda eller rika.

Men få vill tro att regeringen har sådant uppsåt – och själva kommer de aldrig att säga det. Oavsett om man vill tro på det eller inte så kommer de beslut som nu tas att leda till en sådan utveckling. 

I Felippa Reinfeldts Stockholms läns landsting har det redan skett och i kommunen där hon tidigare var kommunalråd har hon drivit systemskiftet längst.

I dagens Svd skriver Mona Sahlin och Ylva Johansson om slaget om välfärden på ett bra sätt.

One response to “Slaget om välfärden har börjat

 1. Konsten att göra hemlöshet till ett stort problem!

  I Stockholm har under senare år kostnaderna för att dölja den brist vi har på billiga integrerade hyresrätter skenat iväg kraftigt och kostar idag skattebetalarna minst en miljard per år. Men istället för att bygga bostäder där människor har råd att bo kvar, satsas enorma summor på olika former av sysselsättningsbaserade ”uppfostringsboenden” för våra ”fattiga” kommuninvånare. Detta gäller nu allt som oftast människor som ännu inte hunnit utvecklat någon psykisk sjukdom eller missbruksproblem men ändå tvingas söka hjälp hos socialtjänsten. Om eller snarare när så socialen inte anser dessa människor vara berättigad deras hjälp vräks de och placeras i något av dessa ”uppfostringsboenden” som finns att tillgå, där bostadskarriären slutligen ska leda till ett eget hem igen. Dessa drivs av hör och häpna, socialtjänsten och andra välgörenhetsorganisationer. Hur detta tillvägagångssätt skulle kunna leda till att folk blir rikare för att senare ha råd med en liknande bostad de blev vräkta ifrån är svårt att förstå. Denna trappa består i botten av härbärgen eller jourboenden (hotell) med oförsvarligt höga priser, där en säng över natten kan kosta upp till 1400 kronor för kommunen. Det här är inget annat än diskriminering och en människovidrig syn på våra ”fattiga” medborgare. Förutom den människosyn som råder är detta även ur samhällsekonomiskt perspektiv oförsvarbart, då det skulle vara mycket, mycket billigare att med alla medel stödja och hjälpa människorna att behålla hemmet. De höga priserna försvaras med att de ska sätta press på kommunerna för att snabbt hjälpa folk vidare till nästa steg. Men vad händer när det ser ut som idag, då det inte finns något vidare att föra människorna till när det översta steget är nått? Jo, vi bygger ännu fler svindyra vidmakthållande ”hemlöshetsstegar” (”fattighus”) där det redan innan oåtkomliga trygga hemmet förflyttas ännu ett steg bortom horisonten. På detta vis skapar vi hemlösa människor som fastnar i olika trappor och snubblar fram och tillbaka på de allt högre trösklarna och samtidigt skapas jobb åt de förträffliga att problematisera våra hemlösa medborgare med olika diagnoser. När ska våra hemlösa medborgare få sitt trygga hem att bygga upp ett drägligt liv i?
  Sverige är fantastiskt!

  Rolf Nilsson
  Föreningen Stockholms hemlösa
  http://www.stockholmshemlosa.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s