Det är rentav ondsint!

Regeringen föreslår nu nya regler för sjukpenning och för rehabilitering. Örebro är en av de kommuner som får möjlighet att svara på remissen och jag håller på och snickrar på oppositionens förslag till remissvar.

Remisstiden är extremt kort och jag har plöjt igenom texterna noggrannare än vad jag skulle göra om någon annan ansvarade för att skriva vår text. Det jag hittar där är i alla fall skrämmande. Värre än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Dessutom är det krångligt att förklara vad som egentligen är på väg att beslutas eftersom det är massa olika regelverk och nivåer och dagar som ska beräknas. Men bland annat så innebär det att:

  1. Man får max vara sjukskriven i 365 dagar, oavsett sjukdom eller olycka. Efter det blir man antingen sjukpensionerad (med betydligt tuffare bedömning) eller måste försörja sig via arbete (eller försörjningsstöd).
  2. Den som är för sjuk för att jobba men som inte uppfyller nya krav för sjukpension blir hänvisade till kommunens försörjningsstöd.

”I promemorian föreslås att sjukersättning endast ska beviljas när arbetsförmågan är stadigvarande nedsatt. Eftersom huvuddelen av dem som idag beviljas sjukersättning får en tidsbegränsad sjukersättning kommer antalet individer som beviljas sjukersättning framöver att minskas kraftigt. –//– De ändrade reglerna för sjukersättning förväntas bli att antalet människor som befinner sig i utanförskap reduceras kraftigt. Detta kommer att innebära betydande minskningar av utgifterna för sjukförsäkringen.”

”Som redan nämnts kommer inte alla berörda sjukfall att uppfylla de nya kriterierna för icke tidsbegränsad sjukersättning (sjukpension egen anm) Bland dessa kommer det sannolikt att finnas personer som kommer att ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. –//– Detta gäller den person som saknar arbetsförmåga men där nedsättningen av arbetsförmågan inte är stadigvarande och personen därför inte kan beviljas sjukersättning enligt de nya kriterierna. –//– En grupp som sannolikt inte kan bli aktuell för fortsatt sjukersättning är personer med lättare psykiska diagnoser eller sjukdomar som inte är kroniska.

Majoriteten i Örebro kommun tillstyrker remissen. Antagligen kommer även Miljöpartiet i Örebro att göra det.

Annonser

One response to “Det är rentav ondsint!

  1. Pingback: Ondsinta försämringar trots eftergifter för massiv kritik « (s)andberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s