Staffan Wermes elitistiska syn på demokrati

Då och då menar någon att besluten skulle bli bättre om det var färre som lade sig i politiken och att frågan om samhällets utveckling lämnades över till politiska proffs.

I Örebro kommun är frågan just nu aktuell eftersom kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme i både tidning och radio tydligt framför sin åsikt om att det blir sämre beslut när det är fritidspolitiker som fattar dem. Bakgrunden är att Staffan Werme kraftigt har ökat andelen heltidspolitiker i kommunen och nu vill minska antalet fritidspolitiker. Samtidigt knyts makten närmre honom.

Staffan Wermes elitistiska syn på demokrati påverkar kommunen på många olika sätt. Vi har under det gångna året kritiserat kommunledningen för allvarliga brister i insyn när stora beslut ska fattas i kommunen.

Men om kommunstyrelsens ordförande tror att beslut blir sämre om många människor får delta så finns det ju heller ingen anledning att arbeta med insyn och delaktighet.

Staffan Werme har på bara några dagar visat vart han står. I dagens ”rakt på sak” ger han en mycket tydlig bild av hur han ser på politikens uppgift. Själv stödjer jag fullkomligt den bild som Eva-Lena Jansson förmedlar i samma inslag.

De allra allra flesta som fattar politiska beslut i nämnder och kommunfullmäktige håller på med politik på sin fritid några timmar i månaden. De jobbar annars på förskolor, kör lastbil, är lärare, företagare eller vad som helst annat som folk brukar försörja sig på. De pratar med sina kollegor och grannar och har sina barn på dagis och mormor på äldreboendet och åker med bussen till jobbet.

Några få blir med tiden kommunalråd eller riksdagsledamöter, men de flesta ägnar aldrig hela sin arbetsdag år politik. De är vanliga medborgare som använder en del av sin fritid för att ta ansvar för hur kommunen ska utvecklas. Många har genom åren tyckt att det är bra för demokratin att det är just så det fungerar. Därför har vi generellt ganska många fritidspolitiker och mycket få yrkespolitiker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s