Ska anställda ha någon makt?

Många diskuterar nu Livs blockad av konditorierna Lindqvist och Smörkransen och om det är rätt eller fel.

På dessa bagerier finns anställda som är fackligt anslutna och som inte får avtalsenlig lön eller villkor.

Det finns uppgifter om att vissa på företaget får betalt långt under avtalsenliga löner. Företagaren har även ”upplyst” anställda om vad konsekvenserna kan bli om de inte går ur facket.

Att facket reagerar och använder de påtryckningsmedel de har för att deras medlemmar ska få avtalsenliga löner är grunden för hela vår arbetsmarknad.

Om facken skulle bli av med sina möjligheter att använda stridsåtgärder så finns inget maktmedel kvar. Visst kan var och en av de anställda förhandla själv om sina villkor, men jag tror faktiskt att de flesta som funderar i mer än 30 sekunder inser att det är svårt att sätta emot när man på egen hand måste förhandla om minimilön och ob-ersättning med sin arbetsgivare.

Om lägre löner och sämre villkor blir ett konkurrensmedel mellan företagen så påverkar det anställda på andra bagerier och konditorier i stan.

Nu som förr finns det aktiva förespråkare för att det är företagarens som själv ska bestämma villkoren för sina anställda. 

En blockad mot ett konditori ställer frågan på sin spets – ska anställda ha någon makt?

One response to “Ska anställda ha någon makt?

  1. Jag blir väldigt upprörd när människor inte förstår att kvinnan som äger bl.a. Smörkransen, endast är intresserad av att hon ska kunna få ut en bra lön och vinst. Att hennes anställda ska ha en avtalsenlig lön som de ska försörja sina bebisar, familj och sig själva på tycker inte hon är rättvisa. Jag lyssnade på en debatt på radion, där ägaren av bageriet SVEA, med många fler anställda, inte kunde förstå hennes resonemang. Jag uppmanar kommunen och alla andra; handla på SVEA.
    Jag vill ge alla Blockadvakter ett riktigt fång med röda rosor.
    från en före detta Smörkransenkund i ca 55 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s