Svenska företagare utnyttjar väl ingen?

I Sverige är ju alla arbetsgivare och företagare så snälla att alla anställda får hyfsad lön och arbetar under drägliga villkor. Inte behövs väl fack och sådant?

Eller?

Läs den här artikeln i Aftonbladet om hur arbetarna som bygger det nya leklandet i Örebro. De som arbetar får inte mycket i lön och sover mitt bygget.

De byggföretag som vill betala sina arbetare vettig lön konkurerrar alltså med utsugarföretag som dessa. Hur fasen ska ett schysst byggföretag vinna upphandlingar om andra företag bara betalar sin personal en femtedel av lönen?

Är det företag som betalar sämst löner och kräver längst arbetsdagar som ska bygga våra samhällen?

Kritiken handlar inte om att vara rädd för utländsk arbetskraft. Jag tycker det är bra om vi öppnar våra gränser och våra arbetsplatser för fler. Men jag tycker inte att människor från andra länder ska ha sämre arbetsvillkor och inte ha några rimliga möjligheter att ställa krav på drägliga arbetsförhållanden (då blir de ju hemskickade). Dessutom innebär det att seriösa företag inte kan matcha de låga kostnaderna i upphandlingar och alltså blir de företagen färre och färre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s