Med ögon på Europa

Jag tillbringar just nu ett par dagar i Bryssel. Jag är en av landstingets representanter i ett par europeiska nätverk (AER och REVES) och tillsammans med några till är jag här för att fundera ett varv extra kring hur Örebro län ska arbeta i nätverken och vad vi behöver göra för att få ordentligt styr på vårt inflytande.

Den europeiska nivån påverkar oss stort och vi behöver lära oss att påverka den, på samma sätt som vi försöker göra avtryck i den nationella politiken. Det kan handla om hur man prioriterar medel för europeiska infrastruktursatsningar till hur man kan använder pengar för lokal utveckling.

Örebro län har ingen stark tradition av att finnas med i de internationella nätverken men om vi ska få del av den utveckling som sker behöver vi helt enkelt flytta fram positionerna. Och vi behöver formulera vilka frågor som bäst drivs på olika ställen.

Vi har haft en bra dag där vi bland annat funderat kring hur vi kan påverka våra arenor så att lagar kring upphandling kan förändras så att även föreningsliv och kooperativ kan bli en aktör där. (Idag finns vissa svårigheter om kommuner och län vill ta hänsyn till mer än pris när olika upphandlingar görs, svårigheter som faktiskt styrs av europeisk lagstiftning.)

Vi har även funderat på vad som redan nu måste göras för att påverka sammanhållningspolitiken 2013 och framåt, och hur vi kopplar ihop det med det arbete som nu pågår för en regional utvecklingsstrategi (RUS).

Imorgon fortsätter träffarna och jag hoppas på en lika givande dag som denna varit.

(Att det dessutom varit så vackert väder att vi kunde förlägga lunchen på en uteservering gjorde inte dagen sämre.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s