Vårdgaranti för hela EU

Även idag känns dagen i Bryssel mycket meningsfull. Träffade bland annat EHMA:s direktör Jeni Bremner och blev uppdaterade i viktiga och aktuella frågor.

En av dessa är det förslag som kommissionen kommer att lägga om vården i Europa. Det är helt enkelt på väg förändringar som innebär att man har rätt att söka vård i annat EU-land och att få det finansierat på samma sätt som sjukvården i hemlandet finansieras.

Det är en fråga som i allra högsta grad kommer att påverka Örebro läns landsting och regionens invånare. Det kommer på sikt även påverka socialförsäkrigssystem och välfärdsutveckling, både hemma och i Europa.

Men trots att det är en viktig fråga som på sikt kommer att påverka många så finns det inte mycket debatt om frågan på lokal/regional nivå. Jag tror knappt att frågan är stor ens på nationell nivå. Den är i alla fall inte särskilt uppmärksammad.

Örebro läns landsting är ett av de socialdemokratiskt styrda landstingen i Sverige och vi är en av medlemmarna i det europeiska nätverket EHMA. EHMA har en hel del möjligheter att påverka inriktningen och rådfrågas bland annat av kommisionen.

En av frågorna att ta med sig härifrån är hur vi använder vårt medlemskap i nätverket och för in våra kunskaper och perspektiv i det arbete som nu pågår. Landstingspolitiker kan inte luta sig tillbaks och tänka att någon annan tar hand om Europa.

Likväl som vi är med och bevakar och påverkar politiken på nationell nivå så behöver vi vara det på europeisk nivå. Men vägarna för påverkan är lite knöligare än här hemma och väl uppbyggda relationer och nätverk är A och O i det arbetet. (Liksom i allt politiskt arbete.)

En och annan undrar nog om de här uppdateringarna inte går att göra hemmavid, och det är klart att vi måste bli bättre på att göra det också. Men den stora fördelen med att vara på plats i Bryssel är att man får träffa folket som håller i frågorna och i en så pass liten grupp att man kan prata ordentligt, i lugn och ro, och samtidigt blir lite bekant. Man bygger den viktiga person-relationen samtidigt som man kunskapar. Och ja – vi har även oppositionen med oss när vi bygger långsiktiga relationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s