Sluta rapa Rosa och rädda klimatet?

Kor som rapar och fiser – eller bensin i bilarna?

Det känns trots allt lite märkligt att i klimatdebatten jämställa kors matsmältning med kolrester som samlats under miljoner år och blir till olja och som eldas upp under knappt hundra år.

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att kolrester som samlats under miljontals år, påverkar jorden när det släpps ut under en mycket kort tid.

Kor rapar och fiser ut metangas som i huvudsak kommer från ämnen som producerats i realtid. Med det inte sagt att problemen med köttindustrin ska förminskas.

Det går åt mycket mer energi, kemikalier och odlingsmark att producera kött än att producera grönsaker. Och metangasen hjälper till att öka medeltemperaturen. En ökad population människor ökar trycket på miljön, den utvecklingen har vi kunnat se under tusentals år.

Det är bra att halvera sitt köttätande men jag tror inte att korna är en grundläggande orsak till klimatförändringarna.

Klimatförändringarna är att ta på allvar och den här typen av utspel riskerar snarare att förminska problemet i medborgarens ögon.

Och ja – jag tror att människorna kommer hitta sätt att överleva även vid förhöjda temperaturer – men jag är övertygad om att det är många som kommer att drabbas hårt av dess följder.

Vi ser redan idag ökade flyktingströmar på grund av naturkatastrofer och dessa kommer med tiden bli fler. Som vanligt är det fattiga människor och barn som kommer att drabbas hårdast av både torka och översvämningar.

Annonser

2 responses to “Sluta rapa Rosa och rädda klimatet?

  1. Utspel? Nej, det är värre än så. Du lär få vänja dig vid tanken att också kossorna och köttproduktionen står för den stor del av klimatbelastning. Det kommer naturligtvis att leda till förändringar….

  2. Hoppsan, sa miljöaktivisten! Men inte kommer de att lära sig något om proportioner och sunt förnuft för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s