God vård trots brist på läkare?

I Örebro, liksom på många andra håll, är det brist på läkare. Det utbildas helt enkelt betydligt färre läkare i Sverige än vad som behövs. Av de som får läkarlegitimation i Sverige har hälften utbildat sig utomlands.

Och trots att hälften av läkarna faktsikt utbildar sig på annat håll så är finns det inte tillräckligt många läkare att anställa. Inte minst är det svårt att få tag i allmänläkare som är de som främst arbetar på vårdcentraler.

Många vill specialisera sig inom sitt yrke efter sin AT-tjänstgöring och man kan tänka sig att det hårda trycker på vårdcentralerna innebär att det också är tuffare att arbeta där än inom specialistsjukvården vilket kan göra att människor söker sig vidare.

I Örebro län slåss vi hårt för att få hit en läkarutbildning med inriktning mot allmänmedicin. Vi menar att det dels behövs fler läkare i hela landet och dels att det vore särskilt bra för Örebro, Värmland och Dalarnas län om en sådan utbildning skulle förläggas här, eftersom det skulle göra det lättare att anställa läkare i våra områden.

Det är inte brist på pengar som gör att det fattas läkare på vårdcentralerna. Tjänsterna är budgeterade men inte tillsatta. Samtidigt så finns det ett motstånd ute i landet mot att fler universitet ska få möjlighet att utbilda läkare.

Det ställs stora krav på läkarutbildningen och vissa är rädda för att kvaliteten på utbildningen och forskningen ska naggas i kanten om det sprids ut på för många ställen. Men det är nog också så att det finns ett visst motstånd mot att göra läkarutbildningen för tillgänglig, det skulle minska statusen på yrket och på sikt kunna sänka lönerna.

Samtidigt som vi hoppas på läkarutbildningen måste det göras allt som går för att fler enkelt ska kunna få tillgång till vårdcentralen.

En stor del av de som söker till vårdcentralerna söker för psykisk ohälsa. Ett sätt att möta upp det är att det har anställts kuratorer och liknande på vårdcentralerna i länet.

Många andra som söker vårdcentral gör det för ryggsmärtor och blir hjälpta av sjukgymnaster, det är en av anledningarna till att vi avskaffat remisstvånget till sjukgymnaster och att man själv kan söka sig till en sådan direkt.

Jag är övertygad om att det finns mer saker man kan göra för att sjuka ska kunna få ett bättre och enklare möte med sin vårdcentral, även då läkare är en bristvara. Men det är inte enkelt och alla goda idéer behövs. 

Annonser

One response to “God vård trots brist på läkare?

  1. Klokt skrivet.
    Självklart behövs det duktiga läkare på alla vårdcentraler, men det finns också en risk att vi stirrar oss blinda på läkarbristen. Precis som du påpekar så kan sjukgymnaster göra en hel del när det gäller exempelvis ryggsmärtor. Men det finns fler exempel på när andra professioner kan jobba mer självständigt.
    Så vitt jag förstår så kan exempelvis sjuksköterskor klara av att göra bedömningar kring de flesta problem med hals och näsa (dvs också bedöma om det krävs läkarbesök), och det finns goda exempel på när genombrottsmodellen använts för att omfördela arbetsuppgifter på vårdcentralen så att väntetider och läkarbrist blivit mindre problem (Anderstorps vårdcentral i Skellefteå är mitt favvoexempel).
    Genom ordentligt standardiserade ”diagnos-listor” skulle arbetet på en vårdcentral också underlättas, så att flera av dem som söker för relativt ”enkla” problem hamnar rätt direkt så att kraften kan läggas på dem som har mer omfattande behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s