Ett rikt fritidsliv ökar möjlighet till arbete och hälsa

Kammarrätten slår fast att en person inte har rätt till a-kassa för att han har ett amatörkontrakt inom innebandy.

Jag vet inte alla turerna i målet utan läste enbart det som står i artikeln vilket innebär att jag kan dra förhastade slutsatser.

Om personen själv har hänvisat till kontraktet som skäl till varför han inte kan ta ett särskilt arbete eller låtit bli att komma på kallade möten på grund av det så kan jag förstå domen.

Men om fritidssysselsättningen av egen kraft ska vara skäl till att bli av med a-kassa så har vi stora problem med systemet och tillämpningen kring a-kassa.

I Sverige har vi en lång tradition av att uppmuntra föreningsliv och idéellt arbete. Skälen till det är flera. I grunden är det ett starkt skydd för demokratin att människor är organiserade på olika sätt och att civilsamhället är starkt.

Men även för individen är föreningsliv och engagemang viktigt. Det handlar om att möta människor, att utvecklas, att hjälpa och bidra med den kraft man har, att ta hand om sin kropp, att få kontaktnät och att ha roligt.

Arbetslösa har mycket stor risk att få sämre hälsa, drabbas av depressioner och bli isolerade. Att hålla sig aktiv ökar det egna välmåendet – dessutom ökar det möjligheten att få arbete.

Via föreningsliv kan man få ett kontaktnät som är avgörande för möjligheterna att få arbete. Det kan öka ens egna kunskaper och erfarenheter och man kan bidra till det gemensamma och utvecklas trots att man inte har ett avlönat jobb.

Att bidra till det gemensamma och få använda sina kunskaper och erfarenheter är fundamentalt för mänskligt liv. Att förvägra arbetslösa de möjligheter de har att delta är inhumant och upprörande.

Jag hoppas att det snarast blir en översyn av frågan. Jag gissar att någon av våra riksdagsledamöter inom kort ställer en interpellation om ärendet i riksdagen.

Annonser

2 responses to “Ett rikt fritidsliv ökar möjlighet till arbete och hälsa

  1. Sant! Hoppas sossarna gör något åt detta när ni vinner 2010 . Den största faran för en arbetslös är passiviteten och förlust av kompetens. Därför är detta så viktigt att hålla igång. Pengar kommer och går men kompetens är färskvara oxh passivitet är mkt svår att bryta när den väl etsat sig fast.
    Även sossarna var emot att arbetslösa aktivierade sig. Ändra på detta nästa gång.

  2. Pingback: Arbetslös? Sitt still och håll käften « (s)andberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s