Konjunturen hjälper inte regeringen så länge till – vad händer med jobben då?

Blir tipsad om Konjunkturinstitutets nya rapport. I den står att läsa att den reella arbetslösheten minskat ganska lite.

Om man analyserar orsakerna bakom minskningen av arbetslösheten så är det främst den allmänt goda konjunkturen som står bakom ökningen av arbetstillfällen.

Snart vänder konjunkturen nedåt igen och då kommer regeringen få problem med valets paradgren.

Jobben har inte blivit fler med regeringens politik men de som är arbetslösa eller sjuka har fått det tuffare.

Regeringen har kraftigt bantat möjligheterna att matcha arbetslösa mot jobb i form av praktik, arbetsmarknadsutbildningar och Komvux. Samtidigt försämrar man ställningen på arbetsmarknaden för de som är sjuka.

Konjunkturnedgången i svensk ekonomi fortsätter 2008 till följd av finansoro, svagare global tillväxt och försiktiga hushåll. En ekonomisk politik med räntesänkningar och expansiv finanspolitik motverkar fortsatt konjunkturnedgång 2009. BNP ökar med ca 2,5 procent både 2008 och 2009. Sysselsättningsutvecklingen bromsar in snabbare än väntat. De offentliga finanserna är starka och Konjunkturinstitutet bedömer att ca 30 miljarder kronor kommer att användas för ofinansierade skattesänkningar och utgiftsökningar 2009.

När konjunkturen vänder kommer regeringen Reinfeldts högerpolitik få ännu allvarligare och uppenbara konsekvenser – även för dem som idag känner sig trygga på arbetsmarknaden.

Även i Örebro har högerkoalitionen problem med arbetslösheten.

Sedan 2006 har antalet öppet arbetslösa ungdomar ökat med 17,8 %.

(2006 var 870 st ungdomar mellan 18-24 år öppet arbetslösa. Samma månad 2008 var 1025 ungdomar mellan 18-24 år öppet arbetslösa.) Ökningen beror främst på att varken kommunen eller staten satsat tillräckligt mycket på de arbetslösa unga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s