Dramatisk ökning av öppet arbetslösa ungdomar

Sedan 2006 är 17,8% fler ungdomar mellan 18-24 år öppet arbetslösa i Örebro. Det är en stor ökning.

Det är också en allvarlig ökning. Många ungdomar som är arbetslösa i den åldern har varken en färdig utbildning eller någon större arbetslivserfarenhet. Det är extra viktigt att få hjälp och stöd för att hitta vägar vidare till ett arbete.

Att insatserna minskat beror till stor del på att staten minskat möjligheten att via arbetsförmedlingen få hjälp med praktik och arbetsmarknadsutbildningar, men också för att kommunledningen inte gjort tillräckliga insatser.

I Örebro kommun har vi en tradition av att hitta nya vägar till jobb för ungdomar. På 80-talet var det Örebromodellen och under förra mandatperioden skapade vi ”utvecklingsjobb” som innebar att kommunen arbetade intensivt med företagskontakter och många som haft en längre arbetslöshet kom ut i arbete.

Arbetet med utvecklingsjobben har avslutats i och med maktskiftet. Nu har vi i oppositionen föreslagit och budgeterat för ”etableringsjobb” och 400 ytterligare platser till feriepraktik men kommunledningen är inte intresserad.

Det finns inga mirakelmediciner för att få arbetsgivare att anställa personer utan utbildning eller erfarenhet. Om en person som väl är på plats däremot visar sig fungera och bidra med det man behöver så är det många som får vara kvar och som anställs. Vägen in ÄR viktigt.

Samtidigt kan unga människor behöva få möta arbetslivet från olika håll för att komma fram till vad man vill satsa på i yrkeslivet och kan tänka sig att läsa till eller på annat sätt skapa förutsättningar för att man ska få jobbet.

Insatser behövs, men också något att göra. Även yngre människor måste få känna sig viktiga och behövda av samhället.

Annonser

One response to “Dramatisk ökning av öppet arbetslösa ungdomar

  1. Tendensen inleddes direkt efter valet. Det är samma situation för ungdomar som när Bildt var statsminister. En tydlig indikator på att vi har en borgerlig regering, med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s