Europadagen

Idag är det Europadagen och just nu är det mycket Europa för mig.

Senare idag ska jag till biblioteket och uppmärksamma europadagen genom att bland annat presentera de två nya ungdomsambassadörerna som utsågs av beredningen Tillväxt och bildning tidigare i veckan och som blir länets representanter på AER:s internationella sommarskola.

På söndag åker jag till Bryssel igen och blir kvar en vecka. I början på veckan ska jag och resten av ledamöterna i beredningen för Tillväxt och bildning till Central Swedens kontor i Bryssel för en två dagars utbildning i ”Politik och Påverkan”.

Därefter blir jag kvar för att delta i REVES årsmöte. REVES är ett europeiskt nätverk för social ekonomi ”in order to create stable partnerships and common policies for a socially sustainable local development and social inclusion”.

Samtidigt håller länets sossar på att göra sista korrigeringarna på våra synpunkter till PES (europasossarna) valmanifest inför Europaparlamentsvalet 2009.

Det är viktiga framtidsfrågor som diskuteras inför parlamentsvalet 2009 och det blir allt tydligare för fler att EU är en viktig arena för den framtida politiken och samhällsutvecklingen.

I vårat medskick vill vi bland annat lyfta vikten av sötvattnets tillgänglighet för människor runt om i världen.

Andra exempel som är aktuella inte minst lokalt är den om kärnkraftens framtid och därmed uranbrytning och slutförvaring. Det är många som vill komma åt de uranrika mineralerna på Närkeslätten och minerallagarna gör det svårt att stoppa prospekteringar av mineralbrytning.

Politiken vävs samman och påverkar varandra oavsett om det är kommun, landsting eller stat – det är vi vana att hantera och har samverkansorgan för. När det gäller Europapolitikens så vävs den in i samma grad som statspolitiken men vi är fortfarande sämre på att använda och delta i de samverkansorgan som finns. Det måste utvecklas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s