Familjen ÄR politik

Majoriteten i Örebro vill införa vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng, de menar att detta ska möta upp det ökade trycket på förskolan (det föds många barn).

Vi har i snart två års tid påpekat att de måste satsa mer på förskolan för att hinna med utbyggnaden så att alla barn kan få en bra barnomsorg. Men majoriteten i Örebro har inte velat ta det på allvar.

Kanske för att högern helt enkelt vill ha en annan utveckling.

Samtidigt som man låter bli att satsa tillräckligt mycket pengar för att bygga ut förskolan så satsar man både nationellt och i kommunen resurser på de som har anställda barnflickor.

(Avdrag för hushållsnära tjänster, minskade arbetsgivaravgifter för unga, vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng.)

Sverige har en unik förskola som får högt betyg av medborgarna – den håller nu på att skjutas i sank – ett steg i taget. Jag är allvarligt oroad.

Samtidigt glädjs jag åt det åttapunktsprogram för en bättre familjepolitk som (s) med Veronica Palm i spetsen presenterar idag.

I det tar man den moderna familjen på allvar. Skapar bättre förutsättningar i vardagen för familjer med två yrkesarbetande föräldrar, både genom förbättringar i föräldraförsäkringen men också genom en utvecklad barnomsorg på kvällar och helger.

Eftersom jag har erfarenheten av att vara ensam förälder under barnets första levnadsår vet jag också hur viktiga de föreslagna satsningarna på ensamföräldrarna är.

Familjepolitiken ÄR så viktig för barnen och för föräldrarnas möjlighet att kombinera arbete och barn på ett bra sätt. Eller som Veronica Palm uttrycker det:

”Sverige rankas ofta som ett av världens mest jämställda länder. Vi vet att det hör ihop med en väl utbyggd barnomsorg i kombination med en generös föräldraförsäkring.//Vi är övertygade om att Sverige kan bättre. Våra förslag sätter barnets bästa i fokus och tar hänsyn till att barns villkor ser olika ut, inte minst på grund av skillnader i familjers ekonomi. Vi tar också fasta på föräldrars svårighet att kombinera yrkesliv med ett närvarande och jämställt föräldraskap. För att möta hela familjens behov krävs därför förbättringar inom främst tre områden: familjers ekonomi, jämställdhet och föräldrars arbetslivsvillkor.”

Socialdemokraternas åttapunkts-program sätter fingret på alla viktiga punkter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s