Betyder solidaritet något?

För inte så länge sedan uppmärksammades dåvarande biståndsmininster Carin Jämtin av U2:s sångare Bono. 

Anledningen var att Sverige var ett av två länder som uppfyllde målet om att ge 1% av BNP i bistånd. Något som Bono ägnat mycken tid åt att försöka skapa opionion för runt om i världen och därmed sätta tryck på världens ledare.

Sedan dess har tillväxten ökat och Sveriges ekonomi har fortsatt att blomstra. Men sedan moderater, folkpartister och kristdemokrater tog plats i vår regering så har biståndet minskat.

Idag kritiseras Sveriges regering hårt i en artikel i Svd.

Frivilligorganisationerna har tidigare kritiserat regeringens ”urholkning” av det svenska ­biståndet. Flera EU-länder inkluderar kostnader för skuldavskrivning, utlandsstudenter och flyktingmottagning i biståndspotten. Sverige är ett av medlemsländerna som får kritik i rapporten för att använda budgeten till att ta emot flyktingar och skriva av exportkrediter.

– Det är sorglig läsning. Samtidigt som biståndet minskar behövs det mer än någonsin. Vad vi ser idag är att inget land är riktigt berett att leva upp till de löften som gavs 2005, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på biståndsorganisationen Actionaid.

Det är så jäkla sorgligt.

Annonser

One response to “Betyder solidaritet något?

  1. Är du helt väck? bor du under en sten? Biståndet har konstant ökat, SIDA fullkomligt badar i pengar och man har svårt att göra av med de ca 30 miljarder man får. Samtidigt får gamla svenskar som byggt landet ingen vård, våra vägar förfaller, vårt rättsväsende är underbemanat, vi har för få poliser och ett försvar som snart är ett minne blott.
    Statens huvuduppgifter försummas samtidigt som enorma summor stoppas i händerna på svarta diktaturer så dom kan leva la dolche vita med sin släkt ….Utvecklingsbistånd är mer skadligt än hjälpande och vi ska enbart ge katastrofbistånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s