Hur kan man ”levla” i Örebro?

Under förmiddagen var jag på Universitetet för att delta i Regionförbundets seminarium om den attraktiva regionen och hörde bland annat Lars Westin, professor i regional ekonomi. Han förmedlade mycket under kort tid om vad som verkar skapa attraktionskraft och som gör att människor vill bo där.

Kort kan man säga att det måste finnas ett tillräckligt stort underlag av människor för att bära ett varierat utbud av företag (som befruktar varandra), mångfald (som ger plats för många olika typer av människor att trivas) och som i sin tur attraherar nya människor att bosätta sig. 

Det verkar gå någon slags spännande gräns runt städer i Örebros storlek för att klara av att bära 300 olika brancher som i sin tur korsbefruktar varandra. Ett större befolkningsunderlag kan bära ännu fler brancher vilket i sin tur ger ännu större korsbefruktningar och tillväxt.

Människor vill helt enkelt se möjligheter till att ”uppgradera” sig. Lära sig mer, byta upp sig i bostäder, hitta ett bättre jobb och det krävs en viss mångfald för att man ska se den möjliga framtiden.

Själv fick jag tydliga bilder av sonens dataspelande och vilken ”LEVEL” man måste nå innan man stänger av spelet för natten.

Så frågan som infann sig i mitt sinne var: Hur kan man ”levla” i Örebro? Var finns luckorna?

Eftersom en kritisk punkt i attraktion och utvecklingen handlar om befolkningens antal så höll Fredrik Eliasson från Regionförbundet ett kort inspel om befolkningsutvecklingen i Örebro län.

I den blev det tydligt hur viktig invandringen är för vår överlevnad och utveckling. Och att vår framtid till stor del beror på hur vi klarar av att behålla invandrarna i vår region genom arbetstillfällen och bra miljöer så de inte drar till andra regioner.

Vi har jobb att göra på hemmaplan.

En av de medskick vi fick för att hitta spännande lösningar var: ”kan ni få fram skolor som motiverar pojkar i högstadiet så har ni en konkurrensfördel för det lyckas inga med i Europa”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s