Två dagars budgetdebatt utan tydliga besked

Är inne på tredje dagen utan att få behålla maten, samtidigt har jag tvingat mig iväg till Landstingsfullmäktige och två dagars budgetdebatt. Det var inte så smart – jag gjorde inget starkt intryck om man säger så. 

Jag hade svårt att hänga med i diskussionerna på samma sätt som jag brukar. Men tack vare en viss avtrubbning har jag nog missat en del av det finstilta och upplevt debatten lite utifrån och så här upplevde jag den i korta drag.

M, Fp och Kd har slagit på stora trumman för att de sparar mer på vården i sitt förslag till budget och lägger undan mer pengar till pensionsavsättningar. De lyckades verkligen få debatten att handla mer om siffror än om innehåll. Deras märkliga fokus på om 14 miljoner om dagen verkligen blir 6 miljarder om året eller inte, kan bara vara ett tecken på att de inte hade så mycket annat att slå ner på. (Det blir det inte, det är en del i en brödtext som helt enkelt inte är dubbelkollad.) En av de få borgare som förde en intressant debatt om viktig framtid var den sympatiske moderaten Svante Gyrulf.

S och V hade verkligen svårt att styra debatten. Många ledamöter gjorde bra förberedda anföranden om viktiga utvecklingsfrågor men eftersom borgarna inte tog repliker på dessa dog debatten. Den fråga som vi i majoriteten dock lyckades föra handlade om vad det egentligen är för vårdval som borgarna förespråkar: fri etableringsrätt eller vårdval Halland – man kan inte få båda. Bland annat Britt Öhman gjorde klockrena inlägg i frågan.

Mp gjorde ett inlägg värt att uppmärksammas. Det var direkt riktat mot Sverigedemokraterna och handlade om solidaritet med människor och vård för papperslösa. Inlägget gav en varm och spontan applåd från många av fullmäktiges ledamöter.

De medborgare som sett fram emot att under två dagar få möjlighet att höra mer om hur politikerna i Örebro län vill utveckla vården var nog aningen besviken.

Annonser

4 responses to “Två dagars budgetdebatt utan tydliga besked

 1. Tobias Lindgren

  ”Mp gjorde ett inlägg värt att uppmärksammas. Det var direkt riktat mot Sverigedemokraterna och handlade om solidaritet med människor och vård för papperslösa.”

  ”Papperslösa”? Det heter illegala invandrare. Och var är solidariteten med skattebetalarna som får betala för brottslingar? Var är solidariteten med skötsamma invandrare som gör rätt för sig?

 2. Jag vill då inte ha ett samhälle där man låter bli att hjälper människor i fara för sitt liv om de inte är svenska medborgare eller har pengar att betala för vården.

  Människan måste gå före systemen.

 3. Tobias Lindgren

  Menar du att alla som kan ta sig till Sverige ska få gratis vård? Det handlar inte om system utan om resurser. Resurserna är ändliga, men det tycks inte du förstå. Och varför skulle du ens bry dig? Det är ju inte dina skattepengar som går åt till att ge gratis vård till illegala invandrare och brottslingar. Det är dina väljares.

 4. Varför kan man inte få både fri etableringsrätt och Vårdval?

  Det sprids en myt att Vårdval Halland inte innebär fri etableringsrätt. Vårdgivaren söker ackreditering.

  Någon prövning om man ”vill ha” den mottagningen görs inte. Inte heller ”om den behövs”

  Däremot att den uppfyller alla krav för att bli ackrediterad.

  Läs här vilka krav man ställer:

  http://www.lthalland.se/upload/20227/Ackreditering_f%c3%b6ruts%c3%a4ttningar_070213.pdf

  Står t.ex. inte att man skall lokalisera i särskilt område osv.

  Skulle man avslå ackreditering enbart för att Landstinget inte vill ha en central där skulle länsrätten sannolikt upphäva beslutet.

  Och alla som sökt och uppfyllt kraven har fåt ackreditering. Vilket inneburit flera nya centraler i Halland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s