Kommunledningen försvårar kampen mot segregationen i Örebro

Högerkoalitionen i Örebro – tillika kommunledning – vill göra varbergaparken till naturreservat – och det kan ju låta bra.

Men vad fan!

Jag har lust att klampa ner en våning här i rådhuset och på ett mycket aggressivt sätt fråga hur fan det nu ska gå att bryta upp boendestrukturen på väster i Örebro. De flesta som har tänkt någon tanke kring segregationen och våra stadsdelar vet att strukturen måste förändras i grunden.

  • Hyresrätter måste blandas tätt med villor och bostadsrätter. Ett lyckat exempel är arbetet som påbörjades med Markbacken. Det är bland annat därför som vi vill att en liten del av varbergaskogen ska kunna omvandlas till villatomter. Och det är därför vi vill att det samtidigt byggs hyresrätter på öster.
  • Områden måste få vackra parker, levande kultur och fritidsliv som lockar fler människor än de som bor i den direkta närheten. Det är bland annat därför vi vill att en del av varbergaskogen omvandlas till en ny vacker stadspark på väster och det var därför vi ville lokalisera den nya friidrottshallen till vivalla.
  • Det måste skapas möjligheter till genomfart så att både människor och arbetsliv rör sig mellan olika områden. Det är därför vi vill öppna genomfartsgator och binda samman flera områden med olika boendestrukturer i västra delen av Örebro. För att skapa fler arbetstillfällen vill vi frigöra tomtmark till företag i skyltläge utmed motorvägen.

Det finns säkert många många fler saker som kan göras för att förändra strukturen på det segregerade Örebro, men att göra Varbergaparken till Naturreservat är INTE ett av dessa. Istället försvåras nu åtgärder som är otroligt viktiga för ett hållbart Örebro.

Åt andra sidan så ser ju inte Staffan Werme (fp) det som ett problem att människor i villa bor i en änden av staden och att människor i hyresrätter bor i den andra änden…

När de stora miljonprogrammen byggdes var det andra värden som fanns i fokus än tätt blandat boende. Bostadsbristen skulle byggas bort och boendekvaliteten öka. Människor skulle få bostäder med el och vatten, det skulle släppas in ljus och barnen skulle kunna leka utan att behöva gå över bilvägar. Över tid har det som då var framgångsfaktorer skapat områden som är ganska isolerade och som brottas med problem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s