Örebro – platsen för alla smaker

Idag var jag på regionala utvecklingskonferensen i Örebro tillsammans med 300 andra av länets ledande politiker, företagare, kulturarbetare och tjänstemän av allehanda slag.

På plats var bland annat Ilmar Reepalu för att inspirera oss med Malmös utveckling. Han levandegjorde hur många års medvetna utvecklingsarbete hamnade på plats då Turning Torso lyckades ersätta hålet i himlen efter kockumskranen.

Nu kan ju inte alla bygga ett Turning Torso eller ett ishotell för att skapa hopp och rubriker i resten av världen. Men visst finns det en poäng att den förändrade tiden kan symboliseras på ett begripligt och uppseendeväckande sätt.

Under eftermiddagens open-space väckte jag idéen om en virituell byggnad. Ett ställe där vi kan mejsla fram det som gestaltar vårt läns framtid och utveckling och sätta oss på kartan.

Poängen skulle vara att ge de grupper som normalt inte finns med i de där processerna en central roll. Ungdomar, barn och invandrade svenskar skulle vara med och skapa symbolen.

Jag tror att arbetet, processen i sig, skulle vara viktigt för oss – som verktyg för att definiera vad som utmärker Örebro län idag eller i framtiden. För att helt enkelt skapa en tydlig målbild.

Till middagen hemma frågade jag barnen vad de skulle vilja se i Örebro och det satte verkligen igång deras tankar.

Sonen lade direkt grunden för en slogan som jag faktiskt gillar ”Örebro – platsen för alla smaker”. Här finns allt helt enkelt. Och om något fattas ska det gå att utveckla nya idéer eller verksamheter.

Han hade dessutom idéer om att utgå ifrån vår frikyrkotäthet och fortsätta etablera kyrkor, moskéer och tempel för alla religoner – kanske skapa något slags nytt mecka så vi får världens alla troende att vallfärda hit.

Dottern tyckte att vi skulle ha världens största shoppingcenter med ett högt torn öppet för alla och med utsikt över hela staden. Eller ett ”lek och buslandet” fast för både barn och vuxna.

Tankarna och idéerna kom i mängder. Tänk att på allvar sätta igång barn, ungdomar, nysvenskar och andra i samma diskusisoner som vi hade idag. Vilka jäkla kreativa krafter som skulle bubbla!!!

Tillsammans med andra driver jag också att vi ska jobba för att bli världens bästa värdar. Det skulle lätt kunna landa under parollen ”Örebro – platsen för alla smaker”.

Genom att utbilda och mobilisera våra medborgare skulle du i taxin kunna få goda idéer om vad man kan göra i Örebro eller berättelser om byggnader du åker förbi, när du går på en länsbuss ska du kunna få tips om sevärdheter på vägen, när du stannar på macken ska du kunna få förslag på spännande restauranger eller ett ställe ”du bara måste passa på att se”.

Alla som bor här ska kunna berätta om länets fantastiska historia, ge tips på affärer med spännande utbud eller om soptippens omvandling till ett otroligt vackert naturstråk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s