Invandringen är de äldres räddning

Utan invandring klarar vi inte välfärden i framtiden.

Det är kalla fakta.

Vår befolkning blir äldre, de gamla blir fler och lever längre. Det föds färre barn och många av de unga flyttar till storstäder.

Om ett tjugotal år är dessutom en betydande andel av världen engelskspråkig och det kommer innebära en dramatisk förändring av arbetsmarknaden och flyttmönster. Konkret innebär det att det inte bara är större städer i Sverige som de unga kommer att flytta till, utan faktiskt vart helst de vill i världen.

Även utan någon stor ”ungdomsflykt” kommer vi inte på egen hand ha tillräckligt många medborgare i Sverige varken för att bära ”välfärden” eller för att handgripligen arbeta inom vård och omsorg.

Vår framtid är beroende av invandringen.

Det finns många människor idag som vi håller på att ”slösa bort”, samma människor som var och varannan pensionär i Sverige om några år kommer att skrika efter.

Om vi ska klara en välfärd i framtiden måste vi ta tillvara de krafter som finns i vårt land. Vi måste också välkomna de människor som vill flytta hit och skapa en bättre framtid för sig själva och sina barn!

Annonser

10 responses to “Invandringen är de äldres räddning

 1. MEN vi skulle ha gjort detta välkomnande i ordnade former.
  Tagit emot invandrare i den takt som vi har förmågan att ge dom arbete, bostad och en chans till integrering så att de får lika villkor med oss andra. Det har inte S eller nån borgerlig regering lyckats med. Och därför står vi där vi står med Sd på tröskeln till Riksdagen 2010. Och jag tror det är vad som behövs för att få fason på en av vår tids största politiska och organisatoriska misslyckanden.

 2. Eva Hilén Ahlström

  Ett mycket klokt inlägg av dig, Ulrika.

  Hälsningar
  Eva

 3. Hej Ullis.

  ”Vår framtid är beroende av invandringen.”

  I takt med att befolkningen blir äldre blir ju även invandrarna äldre, eller menar du att vi bara ska ta emot unga och friska invandrare som inte belastar välfärds-systemet? Vad ska vi göra när dessa invandrare blir äldre, plocka in fler unga friska invandrare?

  Mvh
  Robert

 4. Underbart! Utan invandring stannar Sverige! Genom riktade insatser på forskning, utveckling, ny teknik och en enorm satsning på tillväxt i små och medelstora företag kommer vi att kunna trygga välfärden och till det behöver vi arbetskraft.

  Jag vill ha fri invandring parad med tillväxtsatsningar.

 5. Ja men kära nån
  Vi har ju inte arbete o bostäder till våra”egna”
  Och om vi fortsätter att ta in mer invandrare så kommer inte SVERIGE vara svensk längre
  Hur gjorde vi innan det blev sån ”hysteri” med att ta hit dessa invandrare
  Hjälp! Hur ska det bli för mina barnbarn att växa upp i detta invandrarrika samhälle
  Jag är mycket frågande av denna utveckling

 6. I Örebro län liksom i många andra är det många kommuner som år efter år tappar invånare. Kvar blir de äldre. Samtidigt föds mycket färre barn än vad som blir äldre i hela landet. Inom en överskådlig tid kommer flera av dessa avfolkningskommuner att få allvarliga problem med att dels har tillräckligt skatteunderlag för att bära välfärdskostnaderna, och dels kunna få tag i arbetskraft inom tex äldreomsorgen. Samtidigt har vi många områden i Sverige med ganska många invandrare. I dessa områden är samtidigt medelåldern låg – på vissa håll mycket låg – och arbetslösheten förhållandevis stor. Om vi inte lyckas förändra detta står alltså äldre på landsbygd och glesbygd utan omsorg samtidigt som invandrare står utan arbete.

  Arbete är dessutom inte en fast kvot. När det blir fler människor, blir det fler som lever och ahandlar och det blir fler arbeten. Det är inte i de stora befolkningsrika kommunerna som arbetslösheten är störst. I kommuner omkring 150 000 invånare och över blir dynamiken större och möjligheten till tillväxt och välfärd bättre. För att hela landet ska leva och utvecklas är vi inom en ganska kort tid faktiskt beroende av att folk vill flytta till vårt land och skapa en frmtid här. Och för det krävs att alla resurser används. Idag finns en stor skillnad mellan den arbetskraft som företagen vill anställa och den utbildning människor har. Samtidigt har insatserna för omskolning minskats – det ÄR ett problem.

 7. Margaretha: Historiskt har välden och Sverige alltid mer eller mindre förändrats i och med folkvandringar, krig och klimat. Under indoeuropernas förflyttning förändrades hela världen till det som vi idag tar förgivet. Men aldrig tidigare har människor så snabbt och i så stor omfatting haft kontakt med varandra över hela världen. För min tonåriga son är det nästan lika självklart att via datorn och spel träffa folk från hela världen som det förr var för någon att gå in till grannen och dricka kaffe. I och med att engelska språket också blir mer och mer av ett världsspråk (om tjugo år är Kina världens största engelskaspråkiga land) så färändras förutsättnignarna totalt. Dagens unga kan arbeta och bo precis vart som helst. Självklart förändrar det vårt land – liksomresten av världen. Och viss oro ger det ju människor, att inte känna igen sig i gårdagen. Men att klamra sig fast vid dinosaurier eller stormaktstider har aldrig lett framåt eller skapat ett bättre liv för ett lands invånare. Däremot måste vi rusta alla medborgare med självförtroende och förmågan att delta i samhällslivet. Därför slåss jag hårt för tex folkbildnigens och utbildningens roll i livet.

 8. Hej Ullis.

  Jag misstänker att du arbetar i riksdagen för du ger svar som en riksdagspolitiker. Nej det var ingen komplimang, det jag menar är att du skriver 37 rader utan att egentligen ge några svar.

  Min fråga är: Vad gör vi när även invandrarna blir äldre? Plockar in fler unga och friska invandrare?

  Mvh
  Robert

 9. Robert: Nej jag jobbar inte i riksdagen. Om du hade läst raderna ordentligt hade det kanske framgått vad jag menade. Idag är det en obalans mellan hur många barn det finns och hur många som blir äldre. Under 40-talet var det extremstora barnkullar och det är den kullen som blir äldre. I de områden där det finns många invandrare är många unga och matchar upp den stora gruppen äldre lite – inte tillräckligt. När de som är unga idag blir äldre har vi kanske lite mer jämnstora årgångar. Det här är inte ett problem bara i Sverige. I stora delar av central- och sydeuropa är problemet ännu större – eftersom de inte satsat på förskolor och föräldraförsäkring föds där ännu färre barn än i norden.

 10. Hej Ullis.

  ”Om du hade läst raderna ordentligt hade det kanske framgått vad jag menade.”

  Nja det var aningen vagt, men nu tror jag att jag förstår vad du menade.
  Du vill att man ska placera ut invandrarna i vad du väljer att kalla ”avfolkningskommuner” i glesbygden.
  Man ska även plocka in invandrare av varierande ålder så att det ska bli en jämnvikt åldersmässigt på hela befolkningen.

  Det är så som jag tolkar dina texter. Rätta mig gärna om jag har fel.

  Mvh
  Robert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s