Kommunpolitik utan insyn = demokratiproblem

Vi socialdemokrater har i många olika sammanhang framfört kritik mot kommunledningen för att de tar beslut utan insyn och delaktighet av andra – knappt ens av dem det berör.

Idag kan vi läsa i Na att inte ens kommundirektören har haft någon insyn i miljonavtalet som slutits med Behrn om vinterstadion, allt kretsar kring kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp).

Ett annat exempel är den nya skolplan som snart ska antas i Örebro kommun, denna gång har den inte diskuterats med några utanför majoriteten. Inga skolledare, personal eller elever har fått tycka till. Kommunledningen röstade till och med nej till vårt förslag att det åtminstone skulle gå på remiss till berörda fackförbund.

(För att uppmärksamma de som berörs om vad som håller på att hända skickade vi i oppositionen ca 400 öppna brev till skolledare och elev/föräldrarepresentanter i alla kommunens förskolor, grundskolor och gymnasier.)

Det sker liknande saker hela tiden. Och det är inte bra!

Jag tycker att demokratin är viktig och vill att politiken hela tiden kämpar för att få med medborgare i samtalen. Då är det inte ok att kommunledningen gång på gång ta beslut i egna rum utan att några andra fått möjlighet att granska eller tycka till.

Det kan säkert låta som det vanliga politiska käbblet i mångas öron när oppositionen kritiserar kommunledningen för att driva politik utan insyn. Men det är i så fall ett viktigt käbbel!

Oppositionens roll är viktig i en demokrati. Det innebär att fler ögon än medborgarnas egna och journalisterna tycker till om förslag och beslut. Politiker har ofta stora möjligheter att skapa debatt om frågor – och den möjligheten ska inte inskränkas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s