Dagens krönika i Karlskoga Kuriren

Tänkte bli bättre på att lägga upp mina krönikor och sådant här. Det här är dagens krönika i Karlskoga Kuriren.

1995 var jag med och skrev en debattbok som hette ”Om socialdemokrati och vägval”. Huvudtemat för boken var de utmaningar som jag och tio andra unga socialdemokrater såg att den demokratisk socialism stod inför in i 2000-talet. Mitt avsnitt handlade om behovet av att definiera en socialdemokratisk kunskapssyn som sätter fokus på alla barn och ungas rätt till kunskap.

Eller som jag också uttryckte det ”att fördela kunskap rättvist är ingen enkel uppgift och det är definitivt ingenting som kan lösas på samma sätt som ett fördelningspolitiskt riktigt transfereringssystem”. I texten uppmärksammades särskilt några punkter som socialdemokratin då borde ta itu med.

Det handlade bland annat om att barn och unga behövde få bättre förutsättningar att förstå sig själv och sitt sammanhang och att den påbörjade segregationen inom skolan måste tas på allvar och hejdas. Särskilt viktigt är att skolan ska arbeta för att bryta sociala mönster och vidga vyerna för barn och unga.

Framför allt tyckte jag att det behövdes ett större politiskt mod att använda skolan. Att vårt mål måste vara att skapa ett demokratiskt undervisningssystem där alla kan utveckla kunskaper på bästa sätt så att barn och unga skulle ha möjlighet till vidare studier och egen försörjning. I det arbetet var vi tvungna att satsa på lärarna och ledarnas kompetens.

Jag måste säga att en del känns förvånansvärt aktuellt. Och visst kan jag undra vad som hade hänt om socialdemokratin då för tretton år sedan hade tagit utmaningen på allvar. Istället följde många år med en ekande tystnad från socialdemokraterna om skolan.

Under många år fick Björklund och hans gelikar fritt tillträde i den utbildningspolitiska debatten och stod ganska oemotsagda med en ensidig kunskapssyn och krav på minskat inflytande för elever. Det är dagens skolungdomar får betala priset.

Men i dagarna kom några glimtar. I spåren av dokuserien om klass 9 A och en och annan reaktion från lärare och politiker så anslår socialdemokraternas i sin skuggbudget kraftiga satsningar på pedagogerna i skolan.

Eller som Tomas Östros uttrycker det i sitt pressmeddelande: Sverige ska ha en skola i världsklass. Därför investerar vi mer pengar så att grundskolan kan bli bättre och kvaliteten högre. Alla barn och ungdomar har rätt att nå de nationella kunskapsmålen, oavsett var man bor och oavsett föräldrarnas bakgrund.

Det som förut var en ”ickefråga” har hamnat högt upp på partiets dagordning. Det tackar vi för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s