Är insyn och granskning ett hot mot demokratin?

I Örebro har det sedan majoritetsskiftet för två år sedan funnits en stor frustration hos oppositionen över att man inte har insyn i den politiska processen.

Vi upplever att den politiska majoriteten bara tycker att det är besvärligt med någon som ställer frågor, vill delta i samtal och granskar. Och att vi gång på gång hindras att delta i de processer som vi är valda av medborgarna att delta i.

I dagens Na uppmärksammar även ledaren att kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp) tycker att det är mer demokratiskt att oppositionen utesluts från den politiska processen.

Det förs en diskussion, bland annat pådriven av Sveriges kommuner och landsting, om att göra kommunalpoltiken mer lik rikspolitiken. Bland annat talas det om renodlat majoritetstyre (det vill säga stänga ute oppositionen från nämnder och beredningar), starkare kommunstyrelsemandat och så vidare. Det är ofräscha förslag.
Även Örebros ks-ordförande folkpartisten Staffan Werme ventilerar stöd för sådana tankar på sin hemsida. Han tror sig hämta stöd från demokratiforskningen för denna ståndpunkt, vilket är skrattretande.  (Ur dagens ledare i Na)

Ibland är det extra svårt att förstå hur andra människor tänker. För egen del finns jag ju även i landstinget där jag tillhör majoriteten och där andra partier tillhör oppositionen. Och som ordförande i en beredning tycker jag att det är viktigt att lyssna även på oppositionen.

Jag tror nämligen att en många beslut blir bättre om flera olika perspektiv funnits med i samtalen och diskussionerna. Även inom politiken.

Men i majoriteten i Örebro tycker man att sådant är formsaker som bara tar tid från innehållet. De har ingen som helst förståelse av att det dom kallar formsaker faktisk ÄR en del av innehållet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s